Guus Kouwenhoven op een foto uit 1999 in de Liberiaanse stad Buchanan AFP

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw twintig jaar cel geëist in de langlopende rechtszaak tegen zakenman Guus Kouwenhoven. De zaak draait om wapenleveranties aan Liberia en betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven in het Afrikaanse land.

Een rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 tot acht jaar cel, maar het hof sprak hem later volledig vrij wegens groot gebrek aan bewijs. Dat werd gezien als een blunder van het OM en had te maken met onbetrouwbare getuigen.

De openbaar aanklagers gingen met succes in cassatie, waarna werd besloten dat de zaak opnieuw inhoudelijk moest worden behandeld.

Houtkap

Guus Kouwenhoven had een groot houtkapbedrijf in Liberia. In ruil voor vergunningen zou hij wapens hebben geleverd aan president Taylor. Daarmee viel het regeringsleger de rebellen in het land aan tijdens de burgeroorlog, die tussen 1999 en 2003 zo'n 150.000 mensen het leven kostte.

Volgens het OM zijn er met die wapens oorlogsmisdrijven gepleegd en is Kouwenhoven medeplichtig daaraan. Het OM vindt een lange celstraf daarom op zijn plaats. "Het gaat om zeer ernstige feiten die ook na verloop van jaren niets aan impact en actualiteit hebben ingeboet." In de afgelopen jaren zijn tientallen extra getuigen gehoord en er zijn inspecties geweest in Liberia.

De rechtszaak tegen de 74-jarige Kouwenhoven gaat over twee weken verder.

STER reclame