President Eisenhower met zijn golfclubs, februari 1956
NOS NieuwsAangepast

Golfdiplomatie is soms nodig om landen tot elkaar te brengen

Premier Abe van Japan is weer in de Verenigde Staten. Hij gaat vandaag op bezoek bij president Trump. Vlak na de presidentsverkiezingen in november ging Abe ook al bij Trump langs, bij hem thuis in de Trump Tower in New York.

De bondgenoten ontmoeten elkaar nu in het Witte Huis. En daarna spelen ze een partijtje golf in Florida, bij het buitenverblijf van Trump. Dat is misschien wel nodig om de relatie wat op te peppen, want Trump liet zich nogal negatief uit over Japan: dat zou het Amerikaanse handelstekort hebben veroorzaakt.

Golfdiplomatie is een beproefd middel in de internationale politiek. Al in 1957 speelde de grootvader van Abe - premier Kishi - golf met Trumps verre voorganger Eisenhower. Dat werd toen gezien als een diplomatieke doorbraak.

Gaatjes

Veel Amerikaanse presidenten ontvangen hun bezoek graag op de golfbaan. Dwight Eisenhower, de president van de Verenigde Staten in de jaren 50, was een fervent beoefenaar van de sport, vertelt de hoofdredacteur van Golfers Magazine, Jan Kees van der Velden in het NOS Radio 1 Journaal.

"Eisenhower was zo fanatiek dat hij tussen de bedrijven door vaak snel een balletje ging slaan op het gazon naast het Witte Huis. En hij liep dan ook nog al eens met zijn golfschoenen door het Huis. Zijn opvolger, John F. Kennedy, zou gezegd hebben "Which son of a bitch did this to my floor?" - "Welke eikel heeft dit met mijn vloer gedaan?" De golfschoenen - met spikes - hadden gaatjes achtergelaten in de houten vloer.

Eisenhower, zo vertelt Van der Velden, zou misschien niet eens president geworden zijn zonder de lobby van zakenmannen die lid waren van Augusta National, een van de belangrijkste Amerikaanse golfclubs en opgericht in 1933.

Ontspanning

Van der Velden kan wel verklaren waarom golfen bij uitstek geschikt is voor de diplomatie. Je bent lekker buiten, hebt de ruimte, slaat eens een balletje en tussendoor is er alle gelegenheid om te keuvelen. Heel anders dan bij tennis, waarbij je voortdurend tegenover elkaar staat en het spel alsmaar doorgaat.

Dat wist ook Barack Obama. De vorige president speelde geregeld met zijn Republikeinse opponenten, vaak senatoren. "Om een beetje on speaking terms te blijven" zegt Van der Velden, "en de ontspanning te zoeken. Overigens hield Obama gewoon ook erg van het spel. Hij is natuurlijk een sportman. In de eerste plaats een basketballer maar golfen gaat hem ook goed af."

Obama op de golfbaan in Kailua, december 2015

"Maar het moet gezegd", vertelt Van der Velden, "Donald Trump is toch echt de best golfende president tot nu toe. Toen hij onlangs met Tiger Woods op de golf course stond, was die onder de indruk. Woods vond dat Trump voor een man van 70 nog een opmerkelijk goede conditie en goede slag had."

Of Donald Trump zich een beetje zal inhouden als hij dit weekend tegen Abe speelt (zoals hij heeft beloofd) betwijfelt Van der Velden: "Daar geloof ik niks van. Donald Trump wil altijd winnen."

Trump in zijn golf-outfit, oktober 2012

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl