De rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Bouwvakkers vinden documenten van rechtbank Amsterdam

Bij De Telegraaf zijn vuilniszakken vol documenten van de rechtbank in Amsterdam afgeleverd. Bouwvakkers hadden de papieren 'gevonden' in het gebouw aan de A10 dat momenteel wordt gerenoveerd. Volgens de rechtbank gaat het om oud papier dat is meegenomen uit een afgesloten container in een niet-openbare ruimte.

De Telegraaf heeft gesproken met advocaten van mensen van wie de dossiers (deels) bij de krant terecht zijn gekomen. Twee van hen wijzen erop dat hun zaak nog loopt. Advocaat Van Oppen zegt dat de zaak in maart voorkomt.

Afgesloten containers

Een woordvoerder van de rechtbank zegt dat het documenten zijn die vernietigd hadden moeten worden. "Zulke papieren zitten in afgesloten containers. We weten niet precies waar dit vandaan komt. Dat onderzoeken we nog. En ook welke consequenties het heeft."

Het gaat sowieso om oud papier, zegt de rechtbank. "Als een dossier wordt overgedragen van de rechter-commissaris aan de rechtbank, is er een dossier over dat weg kan. Dat kunnen dus ook nog lopende zaken zijn."

Snijbranders

Hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne zegt dat het niet uitmaakt dat de documenten in afgesloten containers zaten. "Als de bouwvakkers met snijbranders en bulldozers bezig waren geweest om bij de papieren te komen, dan kun je zeggen dat de rechtbank het goed had opgeborgen. Maar dat is allemaal niet aan de orde geweest."

Als papieren als deze vernietigd moeten worden, moet dat meteen gebeuren, zegt Zwenne. "Op mijn advocatenkantoor hebben we afgesloten afvalbakken. Als je daar papier ingooit, kun je er echt niet meer bij."

Autoriteit Persoonsgegevens

In de documenten zitten onder meer papieren van lopende zaken, namen en adressen van verdachten en getuigen en documenten van de Raad voor de Kinderbescherming. De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt nog of het nodig is om een formeel onderzoek te openen.

De Telegraaf heeft de documenten teruggegeven aan de rechtbank, die begin dit jaar is verhuisd naar een ander gebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl