NOS NieuwsAangepast

Nuon bouwt parken voor wind- én zonne-energie

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

Energiebedrijf Nuon gaat op grote schaal zonneparken bouwen op plaatsen waar ook windparken komen. Het is voor het eerst dat deze twee energievormen op die manier worden gecombineerd. Dat levert volgens Nuon veel voordelen op.

"Op momenten dat er veel wind is schijnt de zon vaak niet en vice versa. De windparken hebben al een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk en daar kan dan het zonnepark ook gebruik van maken", zegt Margit Deimel, directeur ontwikkelingen bij Nuon.

De zonneparken staan vooralsnog gepland op zes locaties: Eemshaven, Hemweg, Velsen, Wieringermeer, Oudendijk en Haringvliet. In totaal gaat het om ruim 250.000 zonnepanelen met een capaciteit van 70 megawatt. Dat is goed voor de levering van zonnestroom aan tienduizenden huishoudens.

Nuon bouwt parken voor wind- én zonne-energie

Volgens Deimel is de kans op weerstand bij omwonenden klein. "We kennen de grondeigenaren en de gemeenten op deze plaatsen al. Daarnaast willen we de omwonenden mee laten profiteren van de opwekking van wind- en zonnestroom."

Het idee om wind- en zonneparken te combineren is uitgeprobeerd in Wales. Nuon is ook van plan om de parken te voorzien van grote batterijen, zodat opgewekte stroom die niet gebruikt wordt kan worden opgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl