Wilsbeschikking en niet-reanimeren-penning
NOS NieuwsAangepast

Grote groep artsen tegen euthanasie bij demente ouderen

Een groep van 220 artsen spreekt zich via een advertentie in de NRC uit over euthanasie bij demente ouderen. De artsen vinden euthanasie onwenselijk als die voornamelijk berust op een wilsverklaring die demente ouderen niet meer kunnen bevestigen. Onder de ondertekenaars van de advertentie zitten ook SCEN-artsen die patiënten begeleiden bij euthanasie.

"Onze morele weerzin om het leven van een weerloos mens te beëindigen is te groot", valt te lezen in de advertentie.

Met de advertentie willen de artsen een nieuwe discussie starten over dit onderwerp. In 2015 is drie keer sprake geweest van euthanasie bij ernstig demente ouderen. Volgens initiatiefnemer en ouderenpsychiater Boudewijn Chabot moeten deze zaken worden voorgelegd aan de rechter, om te beoordelen of er wel zorgvuldig gehandeld is.

Regels

De regels voor euthanasie bij dementerende ouderen zijn in december 2015 nog aangepast. In een handreiking van de ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie staat dat er een wilsverklaring moet liggen uit de tijd dat de patiënt nog helder van geest was. Demente patiënten wekken volgens de handreiking soms de indruk dat ze niet ondraaglijk lijden aan hun dementie, maar wel aan de bijkomende lichamelijke aandoeningen, zoals ernstige benauwdheid of pijn.

Eerder moest de patiënt de overlijdenswens zelf nog kunnen uiten, maar na deze nieuwe handreiking is dit niet meer verplicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl