Regio 15

Het is Oudejaarsavond, even voor middernacht. In Den Haag krijgen politieagent Marco en drie van zijn collega's een melding binnen van een brandende prullenbak. Ze gaan ernaartoe, de daders zijn er nog. "Een collega sprak de jongens aan en zei dat ze aangehouden waren. Ineens was het één grote vechtpartij." 

Marco vertelt zijn verhaal in het radioprogramma Nieuws en Co op dezelfde dag dat collega Marcel dat doet tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Daar werd vandaag, mede naar aanleiding van incidenten tijdens de jaarwisseling, gesproken over geweld tegen hulpverleners.

Mishandelde agent: de filmpjes ervan doen wat met mij

Als de agenten aankomen bij de brandende prullenbak, is er geen reden om te denken dat de boel zal escaleren, vertelt Marco. Tot de agenten worden ingesloten en mishandeld door een tiental omstanders. "We werden overal geslagen en geschopt", zegt agent Marco. "Het was net oorlog."

"Ik zag een collega bloedend op de grond liggen en het enige wat ik wilde was hem helpen. Maar dat kon niet, want ik lag zelf op de grond." Als ze even later door collega's worden ontzet, zijn de vier agenten flink toegetakeld. Allemaal houden ze daar letsel aan over. Marcel zit uiteindelijk twee weken ziek thuis, Marco nog steeds.

Het voorval op Oudejaarsavond staat niet op zichzelf. Op verschillende plaatsen werden die avond agenten, brandweerlieden en andere hulpverleners aangevallen door relschoppers

Op een andere plek in Den Haag werd een collega van Marcel en Marco aangereden. Agent Mario, zoals hij later bekend werd, overleed later aan zijn verwondingen. In Amsterdam kregen brandweermannen vuurwerk naar hun hoofd. In Utrecht en Amersfoort waren ook ongeregeldheden. 

Agenten in ceremonieel uniform dragen de kist tijdens de uitvaart van agent Mario, die tijdens de jaarwisseling werd aangereden ANP

Na de jaarwisseling twitterde oud-minister van Justitie Van der Steur dat hij grote waardering heeft voor de inzet van de hulpdiensten. Dat schoot sommige agenten in het verkeerde keelgat

Maar niet alleen met de jaarwisseling zijn agenten de dupe, zegt Ruud Verkuijlen van de Nationale Politie, die belast is met geweld tegen agenten. Volgens hem komt het jaarlijks zo'n 5000 tot 6000 keer voor. "Er wordt wel eens gezegd: het hoort bij het werk. Nou dat hoort het niet."

Ik moest mijn partner vertellen wat het met me heeft gedaan. En het doet zeker wat met je.

Agent Marco

De Haagse agenten Marco en Marcel benadrukken dat de incidenten ontzettend veel impact hebben. "Toen ik thuiskwam dacht ik: heftig, dit moet een plek krijgen", zegt Marco. "En ik moest mijn partner vertellen wat het met me heeft gedaan. En het doet zeker wat met je."

Ondanks de incidenten denken beide agenten niet aan stoppen. "Ik zeg altijd: als je voor de politie kiest is het een passie", zegt Marco. "Ik geloof in het goede van alle mensen. En ik geloof dat als ik mijn werk op een goede manier kan doen, ik daar uit kan halen waarom ik ooit voor de politie heb gekozen. En dat is alweer 11 jaar."

STER reclame