Windpark Gemini in aanbouw
NOS Nieuws

EU kan meer energie uit wind dan steenkool halen

Voor het eerst kan in de Europese Unie meer energie worden gewonnen met wind dan door middel van steenkool. Het aandeel windenergie van het totale geïnstalleerde vermogen van energiecentrales in de Europese Unie kwam uit op 16,7 procent, terwijl het aandeel steenkool 16,5 procent was, schrijft de branchevereniging voor windenergie WindEurope.

In de EU-lidstaten werd vorig jaar 12,5 gigawatt aan windenergiecapaciteit toegevoegd, iets minder dan in 2015. Windmolens in de EU kunnen nu samen 153,7 gigawatt aan energie produceren. Dat betekent niet dat al die capaciteit ook daadwerkelijk wordt gebruikt. De windmolens produceerden vorig jaar ongeveer 10 procent van de elektriciteit die de lidstaten nodig hadden.

Duitsland heeft nog altijd het grootste aantal windmolens, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Nederland behoorde vorig jaar tot de vijf lidstaten die de meeste nieuwe windmolens aansloten op het energienet. Dat kwam met name door de opening van Windpark Gemini, een windmolenpark op zee in de buurt van Schiermonnikoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl