Plasterk: niemand mag twijfelen aan uitslag verkiezingen
Minister Plasterk heeft niet voor zijn lol besloten om het tellen van de stemmen bij de verkiezingen op 15 maart volledig handmatig te maken, zei hij in de Tweede Kamer. Maar hij vreest dat er een schaduw van twijfel over de uitslag zou blijven hangen, als er nog een computer aan te pas komt.
Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er altijd nog exotische scenario's te bedenken, waardoor een zeer veilige computer die niet op het internet is aangesloten, gehackt wordt. "Kun je voorkomen dat iemand midden in de nacht een besmette usb-stick in die computer stopt en er snel weer uithaalt?"
De Tweede Kamer steunt het besluit van de minister om weer volledig met de hand te gaan tellen. Veel Kamerleden wezen erop dat het juist in deze tijd van nepnieuws belangrijk is dat er geen twijfel is over de uitslag van de verkiezingen. "Onze democratie valt of staat nu eenmaal bij betrouwbare verkiezingen", zei PvdA-Kamerlid Oosenbrug.
Software
Plasterk wees er nogmaals op dat er in de praktijk niet zoveel verandert. Het tellen op de stembureaus gebeurt al handmatig. De stembureaus geven de uitslagen door aan de gemeente, die ze met de hand optellen en doorgeven aan de kieskringen. Tot nu toe kwam er in laatste instantie optel-software aan te pas, die op basis van de uitslagen van de kieskringen de uitslag voor heel Nederland berekende. Die software wordt nu dus niet meer gebruikt.
De Tweede Kamer heeft nog wel veel vragen. Ze wil onder meer weten of de nieuwe Tweede Kamer nog wel op 23 maart kan worden geïnstalleerd, als de officiële uitslag langer op zich laat wachten. Normaal gesproken maakt de Kiesraad die uitslag op de maandag na de verkiezingen bekend. Dat is dit keer op 20 maart.
Op de woensdag daarna wordt de oude Tweede Kamer dan ontbonden en op donderdag beginnen de nieuwe Kamerleden. Maar nu de laatste telling ook handmatig gaat, is het de vraag of dit haalbaar is.
Telraam
Plasterk gaat dinsdag met de gemeenten om de tafel om "tot op het niveau van het telraam" te bespreken of er nog problemen zijn en wat daaraan kan worden gedaan. "Dan gaan we alles tot in de belangrijke details invullen", zei hij. De gemeenten vrezen dat er meer mensen nodig zijn om te tellen.
De uitslagen van de stembureaus werden tot nu toe op een usb-stick aan het hoofdstembureau doorgegeven. Dat gaat nu op papier gebeuren, omdat usb-sticks ook hack-gevoelig zijn. Met name de grote gemeenten zijn bang dat het tellen van de uitslagen op papier meer werk betekent. De minister zei dat als de gemeenten voor hogere kosten komen te staan, hij daar schappelijk mee om zal gaan.