Handtekeningen Oekraïne-referendum nooit gecheckt
De handtekeningen onder de ondersteuningsverklaringen voor het Oekraïne-referendum zijn nooit gecontroleerd op echtheid. Dat blijkt uit een brief die minister Plasterk heeft gestuurd aan advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Die had hier vragen over gesteld met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, meldt RTL Nieuws.
Het Oekraïne-referendum kwam er, nadat de organisatie 427.000 ondersteuningsverklaringen met handtekening had opgehaald. Plasterk schrijft dat de Kiesraad alleen een steekproef heeft gehouden om te kijken of de indieners wel kiesgerechtigd waren en of er niet meer verklaringen van dezelfde personen tussen zaten. Er is nooit gecontroleerd of de persoon op de verklaring daadwerkelijk zelf de aanvraag heeft ingediend.
Risico's
De minister erkent dat er risico's kleven aan die manier van werken. "Die risico's kunnen ook verband houden met mogelijkheden tot fraude." Hij wil de indiening van ondersteuningsverklaringen voor referenda daarom tegen het licht houden. Die evaluatie moet in de zomer van volgend jaar klaar zijn.
Er zijn geen aanwijzingen voor daadwerkelijke fraude bij de aanvraag van het Oekraïne-referendum. De uitslag ('nee' tegen het associatieverdrag) blijft gewoon geldig.
Handtekeningen vernietigd
GeenPeil, een van de organisatoren van het referendum, zegt zich altijd aan de regels uit de wet te hebben gehouden. Alsnog de handtekeningen controleren op echtheid is niet mogelijk; ze zijn inmiddels vernietigd.
Tijdens een overleg in de Tweede Kamer benadrukte Plasterk vandaag dat de referendumwet een initiatief uit de Tweede Kamer is. Daarbij is er bewust niet voor gekozen om identificatie te eisen van aanvragers. Dan zou de drempel voor het aanvragen van een referendum alleen maar verhogen.