Een Blokker oude stijl
NOS NieuwsAangepast

Blokker sloot in twee jaar 50 filialen

In twee jaar tijd heeft Blokker in Nederland in stilte 50 filialen gesloten. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Locatus op verzoek van de NOS heeft samengesteld. Blokker kondigde in 2015 en 2016 twee reorganisatieronden aan, waarbij zo'n 800 banen zouden verdwijnen. Het bedrijf zei dat het sluiten van winkels geen onderdeel was van die reorganisaties, maar sloot niet uit dat er hier en daar winkels gesloten zouden worden.

Tot een paar jaar geleden steeg het aantal Blokkers, naar een piek van 599 begin 2014. Een jaar later waren dat er drie minder, 596. Daarna ging het ineens veel harder, met tientallen tegelijk: naar 575 begin 2016, en 546 begin dit jaar.

Onrendabele winkels

"Wij kijken altijd naar welke winkels levensvatbaar zijn en welke niet", zegt een woordvoerder van moederbedrijf Blokker Holding in een reactie. "Het is geen geheim dat in de hele winkelbranche het aantal winkels daalt. We zouden geen goede retailer zijn als we structureel verlieslatende filialen open zouden laten."

Blokker investeert momenteel miljoenen in de ombouw van 450 filialen. Ze krijgen een nieuwe look en indeling. Zo'n 140 van de 450 filialen zijn nu omgebouwd. Bij de aankondiging van die operatie vorig jaar, wilde Blokker niet zeggen wat er met de 150 overige filialen ging gebeuren.

Een omgebouwde Blokker nieuwe stijl

Ook nu is daar nog geen beslissing over gevallen. "De ombouw gebeurt gefaseerd, we hebben nog niet bepaald welke winkels allemaal worden omgebouwd", aldus de woordvoerder. "Dit is ook afhankelijk van vastgoedcontracten en dergelijke. In de retail kan je nooit zo ver vooruitkijken."

Retaildeskundige Paul Moers adviseert Blokker over de veranderingen. Volgens hem zijn vooral dubbele vestigingen in steden en winkels in krimpregio's gesloten. "In sommige krimpgebieden zie je de omzet zo hard weglopen dat er bijna niks meer overblijft. Iedereen gaat daar naar grotere dorpen of steden in de omgeving om te winkelen."

Hij verwacht niet dat er dit jaar nog veel Blokker-filialen worden gesloten. "Als keten wil je het verlies terugdringen en daar wil je niet mee wachten. Ik denk wat dat betreft dat het grootste deel van de sluitingen inmiddels achter de rug is."

Verlies

De keten heeft het de laatste jaren moeilijk. Net als veel andere winkelketens ondervindt Blokker veel concurrentie van webshops. In 2014 en 2015 leed moederbedrijf Blokker Holding verlies. Eerder deze week kondigde het bedrijf aan in België 69 Blokker-filialen te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl