De Google-doodle met Aletta Jacobs
NOS NieuwsAangepast

Google zet Aletta Jacobs in het zonnetje op haar geboortedag

Morgen is het 163 jaar geleden dat Aletta Jacobs werd geboren. Ze zou bekend worden als de eerste Nederlandse vrouw die een universitaire studie succesvol afrondde.

Omdat het vrouwenkiesrecht dit jaar 100 jaar bestaat, grijpt zoekgigant Google haar geboortedag aan om Jacobs, en daarmee de rechten van vrouwen, in het zonnetje te zetten.

Op Google.nl is morgen niet het normale logo te zien, maar de letters van het bedrijf met daarbij een tekening van Jacobs en de rijks-HBS van Sappemeer. De doodle, zoals het logo heet, is ontworpen door een Nederlander, Gerben Steenks.

Twaalf landen

Google publiceert de doodle in twaalf landen, waaronder Canada, Zweden, Spanje en Australië.

Het standaard Google-logo maakt regelmatig plaats voor varianten die verwijzen naar feestdagen of belangrijke gebeurtenissen. Ook Nederlandse logo’s zijn een bekende verschijning, denk bijvoorbeeld aan Koningsdag.

Jacobs is niet de eerste Nederlander die internationaal een dagje in de doodle staat. Zo stond vorig jaar op zijn geboortedag Antoni van Leeuwenhoek in het Google-logo.

Thorbecke

Aletta Jacobs (1854-1929) wilde als meisje niets liever dan arts worden, maar op universiteiten waren alleen jongens welkom. Zo'n tweehonderd jaar eerder had Anna Maria van Schurman (1607-1678) toestemming gekregen om vanachter een gordijn colleges van de universiteit in Utrecht volgen, maar een examen afleggen zat er voor Van Schurman niet in.

Jacobs mocht dat uiteindelijk wel. Nadat zij premier Thorbecke had gevraagd of zij 'academische lessen' mocht volgen, werd ze in 1871 voor een jaar toegelaten tot de Rijksuniversiteit Groningen. Ruim zes jaar later studeerde zij af als eerste vrouw in Nederland. Na haar promotie, in 1879, vertrok zij naar Engeland om zich te specialiseren tot vrouwen- en kinderarts.

In Londen maakte zij kennis met feministen die opkwamen voor het vrouwenkiesrecht. Na terugkeer naar Nederland ging ook zij zich daarvoor inzetten. Het vrouwenkiesrecht werd in Nederland in 1919 ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl