NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie wil einde aan heffingen op Chinese zonnepanelen

De Europese Commissie wil in anderhalf jaar tijd de importheffingen op Chinese zonnepanelen afbouwen. Sinds 2013 wordt de import vanuit China afgeremd door belastingen tot wel 65 procent. Er was toen groeiende ergernis over de lage prijzen waarmee de Chinezen de zonnepanelen op de markt zouden dumpen.

Binnen de EU was verdeeldheid over de importheffingen. Landen waar veel panelen worden gemaakt, waren veelal voor de maatregel. Landen die vooral panelen importeren, zoals Nederland, waren tegen.

"De stapsgewijze afbouw van de heffingen geeft Europese makers van zonnepanelen de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Commissie. De EU-landen moeten nog akkoord gaan met het voorstel.

De zonne-energiebrancheorganisatie Holland Solar is positief over het uitfaseren van de importheffing op zonnepanelen. "De regeling blijkt moeilijk te handhaven en heeft niet het beoogde effect. We blijven streven naar een eerlijk speelveld waarbij de markt zijn werk doet en kwaliteit en innovatie volop aanwezig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl