AFP

De Verenigde Naties hebben dit jaar 2,1 miljard dollar nodig voor noodhulp in Jemen. In het land wordt al bijna twee jaar gevochten. Door de burgeroorlog dreigt hongersnood voor bijna 12 miljoen mensen.

"Het is een catastrofe en de situatie wordt snel slechter", zegt VN-hulpcoördinator Jamie McGoldrick. "Bijna 3,3 miljoen mensen zijn acuut ondervoed, vooral kinderen."

In totaal hebben bijna 19 miljoen mensen in het land hulp en bescherming nodig, denkt VN-organisatie OCHA. Dat komt neer op twee derde van de bevolking. 

Het Rode Kruis zegt 49 miljoen euro nodig te hebben om nood in Jemen te lenigen. Met dat geld wil medische zorg, voedselhulp en schoon drinkwater bekostigen.

De burgeroorlog heeft tot dusver het leven gekost aan meer dan 10.000 mensen. In maart 2015 verdreven sjiitische Houthi-rebellen de soennitische regeringstroepen uit het noorden van het land, waaronder ook de hoofdstad Sanaa. De Jemenitische regering wordt gesteund door een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. 

De oorlog is de belangrijkste oorzaak van de hongersnood, zegt de VN. 

Scrollverhaal Inside Jemen

STER reclame