D66 wil af van bijtelling vermogende verpleeghuisbewoner

time icon Aangepast
ANP

Veel partijen in de Tweede Kamer willen iets doen aan de regeling waardoor ouderen met eigen vermogen meer moeten betalen voor een plek in het verpleeghuis. D66 trekt in zijn verkiezingsprogramma 200 miljoen euro uit om de regeling helemaal te schrappen.

Volgens de partij treft de regeling vooral ouderen met een laag inkomen die wat spaargeld achter de hand hebben. 

D66-Kamerlid Bergkamp zegt dat spaarzaam leven niet moet worden bestraft. "Er zijn genoeg ouderen die hun leven lang zuinig hebben gedaan, zodat ze een appeltje voor de dorst hebben voor het geval ze oud of ziek worden. Of ouderen die hun vermogen in hun huis hebben zitten, dat ze moeten afstaan als ze naar een verpleeghuis gaan. Daarom willen we deze regeling afschaffen."

De hogere eigen bijdrage geldt sinds 2013. Toen is besloten dat vermogen, dat bijvoorbeeld is verkregen door de verkoop van het eigen huis of door te sparen, wordt opgeteld bij het inkomen van een verpleeghuisbewoner. Mensen met een vermogen zijn gemiddeld 235 euro per maand meer gaan betalen dan mensen zonder vermogen.  

Ook de VVD vindt de regeling "oneerlijk voor mensen die hun hele leven hard gespaard hebben". In het verkiezingsprogramma van deze partij wordt gepleit voor een verlaging van de bijtelling voor vermogende ouderen. 

Partijen als de SP, 50Plus en de PVV zijn sinds de invoering al kritisch over de "ongewenste effecten" van de regeling. Dat geldt ook voor ouderenorganisaties. Directeur Vanderkaa van ouderenbond KBO-PCOB zei in het in het Radio 1 Journaal dat ze veel klachten krijgt over de opstapeling van zorgkosten waar ouderen mee te maken kunnen krijgen.

Ze vindt dat er goed gekeken moet worden naar het eigen vermogen van ouderen. "We zien bijvoorbeeld dat het geld vast kan zitten, bijvoorbeeld in een onverkoopbaar huis."

STER Reclame