Natte akkerbouw
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Bodemdaling bedreigt akkerbouw Noordoostpolder

De grond van de Noordoostpolder klinkt sterker in dan verwacht. Door de bodemdaling kunnen akkerbouwers in de problemen raken. Het maaiveld komt zo dicht bij het grondwaterpeil, dat gewassen kunnen gaan rotten, zegt het waterschap Zuiderzeeland.

Het probleem is zo groot dat sommige akkerbouwers misschien beter iets anders kunnen gaan doen met hun bedrijf, zegt het waterschap Zuiderzeeland.

Veenlaag

De gebieden waarom het gaat hebben een veenlaag. Die is gaan oxideren, waardoor de bodem is gekrompen. Het is nu zo'n twee procent van de landbouwgrond in de Noordoostpolder. Uiteindelijk zal het zo'n vier procent zijn. Het proces is niet te stoppen.

Problemen groter dan verwacht

Toen de polder werd drooggelegd werd er al rekening gehouden met het inklinken. Maar de gevolgen zijn groter dan verwacht, zegt heemraad Ton Leijten tegen Omroep Flevoland. "We hebben het altijd met technische maatregelen kunnen opvangen, maar dat houdt een keer op."

Dure gewassen als bloembollen, pootaardappelen en uien lopen de komende jaren een steeds groter risico op verrotting. "Dan zou je andere gewassen kunnen gaan telen, die beter tegen natte voeten kunnen. Wanneer je daar veehouderij zou hebben kun je ook langere tijd vooruit. Maar een akkerbouwer is geen koeienboer, dus dan kan het alleen als er een soort van kavelruil komt."

Donderdagavond spreken waterschap, provincie en gemeente met de betrokken boeren over de problemen en mogelijke oplossingen.

Advertentie via Ster.nl