Flexwerken bij de gemeente Hollands Kroon
NOS Nieuws

Veel animo bij politiek om grenzen aan flexwerk te stellen

Alle politieke partijen willen iets doen aan het feit dat mensen steeds vaker tegen hun zin een flexcontract in plaats van een vaste baan krijgen aangeboden. Vooral jongeren hebben last van dit verschijnsel, zo staat er in het arbeidsmarktrapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Te veel flexibilisering kan leiden tot stress en 'levenslooponzekerheid'. Vooral jongeren die een huis willen kopen of een gezin willen stichten, lopen daar volgens de raad tegenaan.

PvdA-lijsttrekker Asscher, die als minister van Sociale Zaken de afgelopen vier jaar verantwoordelijk was voor de arbeidsmarkt, geeft toe dat VVD en PvdA hier altijd een andere mening over hebben gehad. Hij wil het na de verkiezingen anders aanpakken.

"Een paar jaar geleden werd ik nog belachelijk gemaakt, dat vaste contracten iets zijn van het verleden. Nee, het is iets dat we nu willen", zegt Asscher. "Ook in de moderne tijd hebben mensen behoefte aan zekerheid en bescherming."

Ontslagrecht

Asscher is het niet eens met VVD en D66. Die partijen willen het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen door het ontslagrecht te versoepelen. De gedachte is dat als werkgevers niet bang zijn om aan een werknemer vast te blijven zitten, zij iemand makkelijker een baan geven.

Ook de ChristenUnie wil dat in uitzonderingsgevallen het ontslagrecht wordt versoepeld. De SGP zegt in het verkiezingsprogramma: "De verplichtingen bij vaste contracten zijn vaak een molensteen voor werkgevers." De SGP vindt het aan de andere kant niet kloppen dat zzp'ers zich niet hoeven te verzekeren.

Die conclusie trekt ook GroenLinks. "We stoppen de doorgeslagen flexibilisering en zorgen voor meer zekerheden voor flexwerkers en zzp’ers." Het verschil tussen flex en vast werk moet zo kleiner worden.

Doorgeschoten

Het CDA spreekt van een doorgeschoten flexibilisering, die verpleegkundigen en metselaars van hun vaste baan berooft. Die krijgen ze vaak als flexwerker of zzp'er weer terug. De SP wil het probleem oplossen door juist meer ontslagbescherming te geven aan mensen met een vast contract.

Grofweg zijn er dus twee stromingen. De partijen die de oplossing vooral zoeken in minder bescherming voor vaste werknemers zodat ze de concurrentie met zzp'ers en flexwerkers aankunnen. En de partijen die juist meer lasten en plichten bij zzp'ers willen neerleggen, zodat de 'oneerlijke' concurrentie verdwijnt.

Het zal een van de belangrijkste onderwerpen worden bij de vorming van een nieuw kabinet. In het concept-verkiezingsprogramma van de PVV, die in de Peilingwijzer als grootste partij uit de bus komt, staat overigens niets over flexcontracten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl