Betsy DeVos is benoemd tot de nieuwe Amerikaanse minister van Onderwijs Reuters

Het is voor Donald Trump de tot dusver zwaarst bevochten benoeming in zijn nieuwe kabinet: met de kleinst mogelijke meerderheid is Betsy DeVos door de Senaat benoemd tot de nieuwe Amerikaanse minister van Onderwijs. 

De 59-jarige DeVos, een miljardair die grote bedragen doneerde aan de Republikeinse partij, moest toezien hoe de stemmen in de Senaat staakten: 50 tegen 50. De stem van vice-president Mike Pence gaf vervolgens de doorslag. Het is voor het eerst in de Amerikaanse parlementaire geschiedenis dat een presidentiële nominatie op deze manier doorgedrukt moest worden.

De benoeming van de zakenvrouw op de post Onderwijs is omstreden, onder meer door haar gebrek aan kennis over openbare scholen; ze is een groot voorstander van privé-onderwijs.

Ook maakte ze een zwakke indruk tijdens een hoorzitting in januari, waar haar kandidatuur werd besproken. Zo suggereerde ze, op de vraag of ze vindt dat wapens op scholen thuishoren, dat een school in Wyoming wapens op het terrein zou moeten toelaten om zich te kunnen verdedigen tegen "potentiële grizzlyberen".  

Nederlandse wortels

De echtgenoot van DeVos, Dick DeVos, is erfgenaam van het Amway-imperium, een bedrijf dat onder meer schoonheidsproducten aan huis verkoopt. Zijn vermogen wordt geschat op 5,1 miljard dollar.

Minister DeVos is van Nederlandse afkomst en groeide op in het plaatsje Holland in de staat Michigan. Ze gaf eerder onder meer leiding aan een investeringsmaatschappij.

STER reclame