Een vrouw maakt gebruikt van de Stemwijzer
NOS NieuwsAangepast

GeenPeil na conflict met Stemwijzer uit verkiezingstool

GeenPeil is niet langer opgenomen in de Stemwijzer. De partij is op eigen verzoek uit de verkiezingstool gehaald omdat ze zich niet goed vertegenwoordigd voelde.

"Pogingen onzerzijds om vooraf tot goede afspraken te komen of tot een werkend compromis te komen, werden door ProDemos consequent afgewezen", staat in een verklaring van GeenPeil. Ook zou de tool "zo lek als een mandje" zijn en zou onzorgvuldig met persoonsgegevens worden omgegaan.

ProDemos, de organisatie achter de Stemwijzer, is zich van geen kwaad bewust. Directeur Eddy Habben Jansen zegt dat de partijen er niet zijn uitgekomen omdat de Stemwijzer standpunten vergelijkt, terwijl GeenPeil een partij is zonder standpunten.

Meebeslissen

GeenPeil had voorgesteld bij iedere stelling de optie 'ik wil daar zelf over meebeslissen' toe te voegen, maar daar wilde ProDemos niet aan. "Dat is natuurlijk geen antwoord op de vraag", zegt Habben Jansen. "Als je een antwoord vraagt op een stelling, zijn onze opties eens of oneens of je antwoordt 'geen van beide'. Zo heeft de Stemwijzer al 25 jaar gewerkt en dat is nu eenmaal hoe een vergelijking van standpunten tussen partijen werkt."

GeenPeil komt voort uit website GeenStijl en wil leden direct laten beslissen over stemmingen in de Tweede Kamer. Lijsttrekker is Jan Dijkgraaf.

Afgelopen weekend zette GeenPeil uit protest een eigen Stemwijzer online waarbij de gebruiker altijd uitkomt op GeenPeil. Die is inmiddels verwijderd.

Op de homepage van de Stemwijzer is overigens onder het kopje 'deze partijen doen niet mee' wel een link geplaatst naar de website van GeenPeil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl