Satellietfoto van de Saydnaya-gevangenis in Syrië Amnesty International

Minister Koenders wil er alles aan doen om te zorgen dat er onafhankelijke inspecteurs worden toegelaten in gevangenissen in Syrië. Hij zegt dat hij met afschuw het rapport van Amnesty International heeft gelezen dat vandaag is uitgekomen.

Amnesty schrijft onder meer dat er mogelijk meer dan tienduizend gevangenen zijn geëxecuteerd in een gevangenis buiten Damascus. Zij verdwenen vervolgens in anonieme graven.

"Het is onbeschrijflijk wat je leest, een nachtmerrie", zei Koenders in de Tweede Kamer. Hij noemde de "misdaden tegen de menselijkheid" die worden beschreven "ongekend".

VN-resolutie

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken gaat onder meer proberen het rapport boven aan de agenda van de VN Mensenrechtenraad krijgen. Ook gaat hij in gesprek met een aantal permanente leden van de VN Veiligheidsraad in de hoop dat er een resolutie kan komen, die de inspecteurs toegang kan verschaffen.

PvdA-Kamerlid Servaes zei dat hij blij was met de toezeggingen van Koenders, al denkt hij dat zo'n resolutie niet snel zal worden aangenomen omdat Rusland ook een van de permanente leden is. Rusland heeft al vaker zijn veto uitgesproken over een resolutie tegen Syrië. "Ook een resolutie die het niet haalt, is belangrijk. Je zet daar landen toch mee voor het blok om kleur te bekennen."  

Koenders hoopt dat de stilte rond de wantoestanden in Syrische gevangenissen is doorbroken. "Je kunt dit niet stiekem laten doorgaan", zei hij. Hij hoopt dat het "gruwelijke rapport" een 'gamechanger' is.

STER reclame