Betogers deze week bij het regeringsgebouw in Boekarest
NOS Nieuws

Roemeense president: land in crisis door 'kamikaze-actie' regering

De Roemeense president heeft kritiek geuit op de regering, die volgens hem het land in crisis heeft gestort. President Klaus Iohannis refereerde aan het corruptie-decreet, waar afgelopen week dagelijks honderdduizenden Roemenen tegen hebben geprotesteerd. Van nieuwe verkiezingen wil Iohannis overigens niet weten.

Volgens het decreet zouden kleinere corruptiezaken, tot 45.000 euro, niet langer strafbaar zijn. De regering zegt dat het decreet - dat zondag onder druk van de protesten van tafel is gehaald - bedoeld was om wat te doen aan de overvolle gevangenissen in het land.

President Iohannis zegt dat de centrum-linkse regering onder leiding van Premier Sorin Grindeanu een "kamikaze-strategie" heeft gevolgd en in botsing is gekomen met een groot deel van de samenleving. Hij roept de regering op in alle openheid aan het werk te gaan in plaats van in stilte decreten te tekenen.

Aftreden

De anti-corruptiemaatregelen zijn overigens nog niet van tafel. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw voorstel dat door het parlement geloodst zal moeten worden. Ook de president zou er zijn goedkeuring aan moeten geven.

De betogers in Roemenië lijken inmiddels geen genoegen meer te nemen met aanpassing van de maatregelen. Velen eisen nu dat de regering aftreedt en hebben aangekondigd te blijven protesteren totdat de regering door de knieën gaat. Volgens hen heeft de regering, die er nog maar net zit, zijn geloofwaardigheid verloren.

De sociaal-democraten boekten in december een grote verkiezingsoverwinning. Daarvoor werd het land ruim een jaar geregeerd door technocraten, die waren aangetreden na het aftreden van premier Ponta wegens een corruptieschandaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl