Zeljko Petrovic tijdens zijn laatste wedstrijd met ADO Den Haag, afgelopen vrijdag tegen Vitesse Pro Shots

Trainer Zeljko Petrovic is per direct weg bij ADO Den Haag. De club en de coach hebben "in goed overleg" besloten afscheid van elkaar te nemen, zo heeft ADO Den Haag bekendgemaakt.

In een gesprek met de directie en de raad van commissarissen is de conclusie getrokken dat de kans op het behoud van het eredivisieschap groter is als er een andere coach wordt aangesteld. In afwachting van een nieuwe hoofdcoach neemt assistent Ekrem Kahya de honneurs waar.

NOS

Petrovic volgde begin dit seizoen Henk Fraser op als coach in Den Haag. Na een voortvarende seizoenstart (tien punten uit vier duels) kwam de klad erin. De volgende zeventien wedstrijden leverden slechts zeven punten op, waardoor ADO is afgezakt naar de zestiende positie.

De 51-jarige Montenegrijn is pas de eerste trainer in dit eredivisieseizoen die bij zijn club moet vertrekken.

Augustus 2016: Petrovic loodst ADO Den Haag naar top

"Petrovic heeft er keihard aan gewerkt en er alles aan gedaan, maar wij hebben het idee dat de groep iets anders nodig heeft", zei technisch manager Jeffrey van As.

"In ons gesprek werd duidelijk dat onze trainer het in grote lijnen met ons eens was. Dus hebben wij gekeken naar het belang van ADO Den Haag en in die lijn een beslissing moeten nemen. Een lastige beslissing, omdat Zeljko een prachtig mens is die zich het vuur uit de sloffen heeft gelopen voor ADO en ook in moeilijke tijden een rots in de branding was."

Analyse Sportforum: Petrovic een geboren assistent

Sportforum: Petrovic zit eigenlijk op verkeerde plek

In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 concludeerden Volkskrant-journalist Willem Vissers en voetbalcommentator Leo Driessen maandagavond al dat Petrovic niet geschikt was als hoofdtrainer van ADO. 

"Ik zie hem vorige week huilen bij een persconferentie omdat de transfer van Gervane Kastaneer niet door ging. Dat vind ik heel sympathiek, maar ik zou als voetballer denken: het is niet de meest stabiele man van de wereld", zei Vissers.

"Daar kijken spelers ook naar, die zijn meedogenloos", viel Driessen hem bij. "Ik begrijp het en ik vind het wel bij Petrovic passen, maar dat maakt je niet echt geschikt als hoofdtrainer..." 

Vissers: "Hij is een geboren assistent die op aanraden van Dick Advocaat hoofdtrainer is geworden, maar hij zit op de verkeerde plek. Hij moet tussen de spelers staan, maar niet de grote lijnen uitzetten."

STER reclame