NOS NieuwsAangepast

Illegale nederzettingen Israël nu per wet legaal

Het Israëlische parlement heeft zo'n 4000 huizen die zijn gebouwd op de privéterreinen van Palestijnen, met terugwerkende kracht gelegaliseerd. In de Knesset stemden 60 van de 120 leden voor de omstreden wet die dat regelt. 52 parlementariërs stemden tegen.

Het gaat om huizen in zestien door kolonisten gestichte nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De wet was een initiatief van ultrarechtse coalitiepartijen. Die willen voorkomen dat er joodse nederzettingen moeten worden gesloopt.

Ook leden van Likud, de partij van premier Netanyahu, stemden voor. Netanyahu was zelf niet bij de stemming, maar zei eerder dat de wet de discussie over de nederzettingen voor eens en altijd moet beëindigen.

Ophef in Knesset om nieuwe wet

Correspondent Monique van Hoogstraten vertelt dat Palestijnse grondbezitters het land niet meer kunnen terugvorderen. "Ze kunnen wel financiële compensatie krijgen voor het gebruik van hun land. Maar veel Palestijnen willen geen Joods geld, zoals zij dat noemen, aannemen. Ze willen gewoon hun land terug."

De Palestijnen zijn woedend over het besluit van de Knesset. President Abbas heeft laten weten dat hij de wet onacceptabel vindt. Hij spreekt van een escalatie, die alleen maar leidt tot meer instabiliteit.

Hooggerechtshof

Mogelijk komt de zaak nu voor het Israëlische hooggerechtshof. Dat kan de wet nog blokkeren. De procureur-generaal heeft al gezegd dat hij het niet eens is met de wet en die ook niet zal verdedigen voor de rechter.

Het hooggerechtshof heeft eerder al besloten dat de kleine nederzetting Amona moet worden ontruimd, juist omdat die was gebouwd op privégrond van Palestijnen. Volgens Van Hoogstraten is de kans groot dat het hof de wet illegaal verklaart.

Veel mensen zijn het behoorlijk zat dat een kleine groep radicale kolonisten zo veel macht heeft, en de politieke agenda bepaalt.

Correspondent Monique van Hoogstraten

In Israël en daarbuiten is fel gediscussieerd over de wet. Oppositiepartijen spreken van een annexatie van Palestijns gebied en zeggen dat dit nu een zaak is voor het Internationale Strafhof in Den Haag. Ook in Israëlische media zijn wisselende geluiden te horen. De krant Jerusalem Post noemt de wet historisch, terwijl de liberale Haaretz het heeft over landjepik.

Ook de Israëlische bevolking is verdeeld. Er is nog altijd een grote middengroep die voor een tweestatenoplossing is, zegt Van Hoogstraten. "Die zien dat het door deze praktijken steeds moeilijker wordt om dit te bereiken. Veel mensen zijn het behoorlijk zat dat een kleine groep radicale kolonisten zo veel macht heeft, en de politieke agenda bepaalt."

Tegelijkertijd zijn er ook veel Israëliërs die de wet toejuichen, zegt Van Hoogstraten. "Zij zien het als een historische overwinning en pleiten ervoor om meer land te annexeren, het is immers hun land, menen ze."

De Britse premier May heeft Netanyahu gewaarschuwd voor een afnemend vertrouwen in Israël. Netanyahu was gisteren bij May op bezoek. De Verenigde Naties hebben zich ook kritisch uitgelaten, omdat de wet een zoveelste obstakel is voor het sluiten van vrede.

Minister Koenders veroordeelt de wet. Hij noemt de nederzettingen illegaal en niet in overeenstemming met het internationale recht. Volgens de minister komt de twee-statenoplossing in gevaar als er meer nederzettingen bijkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl