Gasopslag in Langelo
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Extra gasopslag Langelo stuit op kritiek Raad van State

De Raad van State heeft zich kritisch uitgelaten over minister Henk Kamp van Economische Zaken en het Staatstoezicht op de Mijnen, omdat ze de NAM toestemming hebben gegeven om de ondergrondse gasopslag bij Langelo uit te breiden.

De extra opslag is nodig om ook op piekmomenten of bij onverwachte vraag voldoende gas op voorraad te hebben.

De Raad van State is vooral kritisch omdat Economische Zaken niets doet met de twijfels van de onafhankelijke Technische Commissie Bodembeweging (TCBB).

De gemeentebesturen van Leek en Noordenveld hebben de wijziging van het opslagplan in Langelo aangevochten bij de Raad van State. De twee gemeentes vinden dat Economische Zaken eerst diepgaand onderzoek moet doen naar de kans op trillingen en bevingen. Vandaag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, over zes weken volgt de uitspraak.

Adviezen

In 2015 adviseerde de TCBB om te beginnen met een proef van een jaar. Er zou te weinig tijd zijn geweest om zich goed te verdiepen in de gevolgen van drukverandering die het gevolg is van extra gasopslag. Ook wilde de onafhankelijke commissie dat de snelheid van het gas werd vastgelegd bij het vullen en leeghalen van de opslag. Als laatste adviseerde de TCBB om geofoons (microfoons die trillingen opvangen) voor alarmering te plaatsen, op twee tot drie kilometer diepte.

Maar in Den Haag bleek vandaag dat Economische Zaken voor de gassnelheid te rade is gegaan bij de NAM zelf. Geofoons zijn niet geplaatst (zonder de TCBB daarover in te lichten). Ook is Economische Zaken niet ingegaan op de proefperiode van een jaar.

'Geen schadelijke gevolgen'

Economische Zaken, de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen zijn van mening dat het verhogen van de druk in de gasopslag geen schadelijke gevolgen kan hebben. Langelo is een stabiel veld met een dikke, vloeibare zoutlaag erop, zeggen ze. De afgelopen zestien jaar is er niets misgegaan terwijl de druk soms net zo hoog was als nu het plan is, aldus de NAM bij RTV Drenthe.

Advertentie via Ster.nl