Een man in Espirito Santo laat het kogelgat in zijn autoruit zien Reuters

De regering van Brazilië heeft 200 militairen naar het zuidoosten van het land gestuurd, omdat in de oostelijke deelstaat Espirito Santo de politie staakt. Dat heeft de afgelopen dagen geleid tot een golf van moord en geweld.

De politieagenten eisen meer loon en hebben daarom sinds vrijdag het werk neergelegd. Op lokale media zijn daarna beelden verschenen van plunderingen, diefstallen en geweld. Er zouden vijftig mensen zijn vermoord in de deelstaat, meer dan gewoonlijk in een weekend. De overheid wil dat aantal niet bevestigen. In Espirito Santo wonen bijna 4 miljoen mensen.

De scholen, klinieken en andere openbare gebouwen in de staat zijn dicht.

Geen budget

De lokale overheid heeft de politiechef ontslagen en de gouverneur heeft gezegd niet verder te onderhandelen zolang de agenten hun werk niet weer oppakken. De salarissen kunnen volgens de lokale autoriteiten niet hoger worden dan nu, omdat er geen geld is.

Brazilië lijdt onder een zware recessie. President Michel Temer heeft ook al militairen ingezet om opstanden in meerdere gevangenissen te onderdrukken. Afgelopen maand vielen daarbij zo'n 140 doden.

STER reclame