Zonnepanelen op Ameland
NOS Nieuws

Huishoudens in Overijssel krijgen abonnement op energiebesparing

Huiseigenaren in Overijssel kunnen een abonnement nemen op energiebesparende maatregelen. Ze betalen per maand via een centrale organisatie aan de bedrijven die de voorzieningen aanleggen.

Het idee erachter is dat de energierekening van de betrokkenen daalt, maar dat ze vooraf geen eigen spaargeld hoeven aan te spreken en dat ze ook niets hoeven te lenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om isolatie, maar ook om energieopwekkende maatregelen, zoals de aanleg van zonnepanelen of een warmtepomp.

Eigendom

De energievoorzieningen blijven na afloop van de abonnementsperiode (10, 15 of 20 jaar) eigendom van de huiseigenaar. Bij verhuizing voor de afloop van het abonnement moet de eigenaar de nog resterende termijnen betalen. Op het abonnement komt een keurmerk, dat een goede uitvoering en financiering garandeert.

Met dit systeem is al eerder geëxperimenteerd met 20 huizen in Deventer. In het nieuwe abonnement is ruimte voor 600 huiseigenaren in Overijssel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie, het Energiefonds Overijssel, gemeenten en organisaties van werkgevers hebben er afspraken over gemaakt. De partijen hopen dat deze voorziening navolging krijgt in de rest van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl