thermostaat
NOS NieuwsAangepast

Gasrekening kan paar tientjes hoger uitvallen

De gasprijs is in twee jaar niet zo hoog geweest. Vooral de koude winterperiode leidt tot meer vraag naar gas en dus hogere prijzen. Deze week zakken de temperaturen weer onder nul en dus gaat de kachel hoger.

Maar er zijn meer oorzaken. Zo zijn de gasvoorraden aan de krappe kant. Er komt minder Russisch gas deze kant op door ruzie tussen Polen en Rusland over de gastransportleiding. Door lagere waterstanden in Duitsland hebben kolencentrales minder koelwater en bovendien zijn de steenkoolprijzen gestegen. Daardoor draaien gascentrales meer uren, dus meer gasverbruik.

Verder heeft Frankrijk zich gemeld op de stroommarkt. Een aantal kerncentrales ligt stil voor onderhoud en in plaats van stroom te exporteren moet er stroom in het buitenland gekocht worden. Om die stroom op te wekken wordt voor een deel ook weer gas gebruikt.

Gasrekening

Een kubieke meter gas kost op de Nederlandse markt inmiddels 23 cent. Nog geen half jaar geleden lag de prijs rond de 11 cent. "Het zijn dagkoersen, dus prijzen gaan op en neer", zegt een woordvoerder van groothandelaar in gas Gasterra. "Gemiddeld lag de prijs van aardgas in het afgelopen jaar rond de 16 à 17 cent."

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1500 kubieke meter gas en is daar met alle kosten inbegrepen zo'n 1000 euro aan kwijt.

Door het koude weer en de hogere gasprijs kan de gasrekening al gauw een paar tientjes hoger uitpakken. "Maar wij zijn een groothandelsbedrijf in gas en wat energiebedrijven vervolgens doen met de prijzen richting hun klanten is hun zaak", aldus Gasterra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl