Lijsttrekkers vullen de Stemwijzer in
NOS NieuwsAangepast

Lijsttrekkers verrast over 'tweede keus' in Stemwijzer

In aanwezigheid van een groot aantal lijsttrekkers is in Den Haag de Stemwijzer gelanceerd. Alle lijsttrekkers kregen na het invullen van de Stemwijzer het advies om op hun eigen partij te stemmen, maar sommigen waren wel verbaasd over de partijen die de digitale kieshulp op nummer twee en drie zette.

Voor het eerst geeft de Stemwijzer een ranglijst van partijen die bij je passen. Zo stond bij premier Rutte (VVD) de SGP op nummer twee en bij SP-leider Roemer de Partij voor de Dieren.

In stijl ver vandaan

Nieuwkomer Denk scoorde bij veel lijsttrekkers opmerkelijk hoog. Tot verbazing van onder andere voorman Segers van de ChristenUnie. "In stijl sta ik meestal ver bij deze heren vandaan, maar in standpunten dus een stuk dichterbij."

Stemwijzer weer online

Bij lijsttrekker Asscher van de PvdA kwam Denk, opgericht door twee ex-PvdA'ers, niet hoog op de lijst. SGP-leider Van der Staaij kan volgens de Stemwijzer na zijn eigen partij het beste op het CDA stemmen.

PVV-leider Wilders was niet aanwezig.

GeenPeil: een belediging

Jan Dijkgraaf, de nummer 1 op de lijst van GeenPeil, vulde niets in. Volgens hem zijn de plannen van zijn partij niet goed verwerkt in de stellingen. GeenPeil heeft geen standpunten, maar wil een directere vorm van democratie. Mini-referenda gaan bepalen wat de Kamerleden stemmen.

Dijkgraaf vindt de Stemwijzer "een belediging voor kiezers die directe democratie een warm hart toe dragen". De samenstellers hebben volgens hem "stelselmatig geweigerd" GeenPeil tegemoet te komen. Daarom heeft hij een parodie online gezet, waarbij je altijd op GeenPeil uitkomt.

De parodie-Stemwijzer lijkt zo op de echte Stemwijzer dat projectleider Jochum de Graaf een advocaat in de hand heeft genomen. Die heeft GeenPeil gesommeerd de parodie offline te halen. Dijkgraaf: "Dat gaan we dus niet doen, zolang ze dat niet zelf vriendelijk aan ons vragen."

Overbelast

Website van de Stemwijzer is inmiddels overbelast door alle interesse. Dat was bij de vorige verkiezingen ook zo, en daarom was de capaciteit van de servers uit voorzorg al uitgebreid. Maar blijkbaar niet genoeg, en dus worden er vanmiddag nog servers bijgeplaatst.

Leerlingen mbo-school vullen Stemwijzer in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl