Ajax-Independiente in 1972
NOS SportAangepast

Radiogeschiedenis met Böhm, Chapel en Bax

Met zijn kenmerkende stem en ongebreidelde enthousiasme was Jaap Bax jarenlang te horen op de Nederlandse radio. Vanaf het allereerste begin in 1967 tot en met 1997 was hij nagenoeg elk weekend op pad voor 'de voetbal'.

"Als het over voetballen ging, werd ik erbij gehaald. Ik heb er altijd ontzettend veel plezier aan beleefd. Dus ja, wat doe je als je wordt gevraagd?", zegt de nu 91-jarige Bax.

Independiente-Ajax

Het hoogtepunt uit de loopbaan van Bax waren de wedstrijden om de wereldbeker in 1972. Ajax speelde uit en thuis tegen het Argentijnse Independiente. "Met het hele stelletje naar Zuid-Amerika toe, dat was mooi. Met spelers, journalisten en enkele supporters."

Hans Bohm, Jacques Chapel en Jaap Bax

Eenmaal in Argentinië ging het ook over Philips-directeur Van de Panne, die ontvoerd was. Vlak voor de wedstrijd werd de topman vrijgelaten. Bax kon dat melden aan de luisteraars. "Tot blijdschap van iedereen was hij weer terug. En dat bericht heb ik om een uur of drie 's nachts over de Nederlandse radio kunnen melden."

Bax werd als toenmalige voetbalscheidsrechter door Ad van Emmenes gevraagd om verslaggever te worden. Hij heeft het dertig jaar volgehouden. Alles werd door hem zelf opgenomen.

"Niet omdat ik zo graag naar mezelf luisterde, maar om terug te luisteren wat er anders had gemoeten. Ik heb al die opnames maar één keer terug gehoord: op de weg terug naar huis. Ik was kritisch op mezelf. Dat moet ook in dit vak. Je kunt het niet zomaar voor de vuist weg doen."

Dit jaar zendt NOS Langs de Lijn elke zondag een historisch item uit over de vijftigjarig geschiedenis van het radioprogramma. In januari waren Jacques Chapel, Hans Kraay jr. en Hans Böhm te horen. Daarnaast werd ook het verschil in benadering van het veldrijden tussen de Nederlandse en Belgische radio uit de doeken gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl