NOS NieuwsAangepast

Franse agenten aangeklaagd om verkrachting en mishandeling arrestant

In Frankrijk worden vier agenten aangeklaagd; ze zouden een 22-jarige man met een wapenstok hebben verkracht. Een van de agenten staat terecht voor de verkrachting, de andere drie voor geweldpleging.

Het incident was donderdag bij een identiteitscontrole in Aulnay-sous-Bois, een voorstad van Parijs. "Die controle liep uit de hand, en dat leidde tot de aanhouding van de man", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal.

De arrestatie werd door omstanders gefilmd en op de beelden is te zien dat de man hardhandig door agenten werd aangepakt. "Na afloop zei de man dat hij verkracht was door de agenten met een wapenstok. Hij bloedde ook. Het weerwoord van de agenten was: de broek van de man zakte vanzelf af, en toen hebben we met een wapenstok op zijn achterwerk geslagen."

De Franse krant Le Parisien publiceerde beelden van de arrestatie:

Uit medisch onderzoek bleek later dat de man inwendige anale bloedingen had. "De man is geopereerd en ligt nog steeds in het ziekenhuis. De agenten zijn geschorst en aangeklaagd."

De zaak zorgt voor veel ophef, zegt Renout. "De agenten werden in eerste instantie beschuldigd van verkrachting, later alleen van geweldpleging. Nu wordt er dus een vervolgd voor verkrachting, en drie voor geweldpleging. Die wisselende lezing van justitie heeft bij veel inwoners het idee van een doofpot gecreëerd."

Angst voor rellen

Dat het voorval in Aulnay-sous-Bois is gebeurd, speelt ook een rol, zegt Renout. Op een steenworp afstand waren in 2005 rellen die zo massaal waren dat president Chirac de noodtoestand afkondigde. Dat gebeurde nadat twee jongeren waren geëlektrocuteerd toen ze zich voor de politie verscholen bij een stroomverdeelstation.

Politici vrezen dat opnieuw de vlam in de pan zal slaan. "Het is tot nu toe een avond onrustig geweest, maar verder lijkt het mee te vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl