Dortmundsupporters met spandoeken tegen RB Leipzig
NOS NieuwsAangepast

Duitsland verontwaardigd over 'geweldsorgie' Dortmundsupporters

In Duitsland is veel verontwaardiging ontstaan over "de orgie van geweld" die fans van RB Leipzig gisteren over zich heen kregen voor, tijdens en na de wedstrijd tegen Borussia Dortmund.

Honderden Borussia-aanhangers gooiden voor de wedstrijd flessen, stenen, vuurwerk en zelfs hele bierkratten naar de Leipzigsupporters die op weg waren naar het stadion. Onder hen waren ook vrouwen en kinderen.

Tijdens de wedstrijd werden beledigende spandoeken omhooggehouden en antisemitische leuzen geroepen. Ook werden de spelers gehinderd met laserpennen. Na de wedstrijd, die door Borussia Dortmund werd gewonnen, waren er ook weer schermutselingen.

De politie zette traangas in om de Leipzig-aanhangers te ontzetten. Bij de aanval raakten vier agenten en zeker zes Leipzigfans gewond. Elf Borussia-aanhangers en één Leipzigsupporter werden gearresteerd. Ook raakten circa zes Leipzigfans gewond.

"Helemaal uit het niets kwam plotseling de aanval op Leipzigsupporters, omstanders en politieagenten", zegt een politiewoordvoerder in de Leipziger Volkszeitung. "Zulke taferelen en zulke van haat vervulde gezichten heb ik nog nooit gezien tijdens mijn werk bij de politie. Ik ben geshockeerd."

Die Roten Bullen

RB Leipzig wordt door supporters van andere Duitse clubs met argusogen bekeken; het is geen traditionele voetbalclub, maar een vrij recent opgericht team. De club wordt gefinancierd door het energiedrankje Red Bull en heeft zich volgens veel voetballiefhebbers ingekocht in de competitie.

Succes maakt RB Leipzig niet geliefd in Duitsland

Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz kocht de licentie van vijfdeklasser SVV Markränstadt en wist die door grote investeringen in zeven jaar op het niveau van de Bundesliga te brengen.

Met het succes groeide ook de weerstand. Duitsland is een land waar traditie in de voetbalcultuur nog zwaarder telt dan in andere landen. Die Roten Bullen passen daar volgens de aanhang van andere clubs niet in.

Het bestuur van Borussia Dortmund heeft in een verklaring afstand genomen van het optreden van de Borussia-aanhangers en zegt het geweld scherp te veroordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl