Nauwelijks mensen bij Pegida-demonstratie Utrecht

Op de demonstratie van Pegida waren niet veel mensen afgekomen, pers was er wel Sem van der Wal Fotografie

De demonstraties in Utrecht van Pegida en Utrecht Bekent Kleur zijn rustig verlopen. Op de Pegida-demonstratie kwamen nauwelijks mensen af. Wel werd voorafgaand aan de betogingen Pegida-voorman Edwin Wagensveld gearresteerd.

Wagensveld werd vroeg in de middag aangehouden op het Janskerkhof. Volgens een woordvoerder van de politie werd hij gearresteerd omdat hij op een plek was waar hij niet mocht demonstreren. "Hij was op het Janskerkhof een statement aan het maken richting diverse media. Dat mag niet", zei een woordvoerder van de politie.

De anti-islambeweging Pegida had van de gemeente toestemming gekregen om te demonstreren in het Moreelsepark, naast Hoog-Catharijne. Daar was een handjevol betogers.

Bij de tegendemonstratie op het Janskerkhof was het drukker. Enkele tientallen mensen bezochten de bijeenkomst van Utrecht Bekent Kleur. Er was muziek en er waren spandoeken opgehangen met de boodschap: "Racisme is haat", meldt RTV Utrecht.

Koen Laureij

Pegida is ontstaan in Duitsland. In november 2015 demonstreerde de beweging voor het eerst in Nederland, ook in Utrecht. Bij die betoging werden 32 mensen opgepakt omdat ze naar het centrum liepen, waar ze niet mochten demonstreren. Vorig jaar jaar verliepen Pegida-demonstraties in Amsterdam en Den Haag onrustig.