Cigdem Yuksel met de Zilveren Camera ANP

De fotografe Cigdem Yuksel is de winnaar van de Zilveren Camera 2016. De 26-jarige freelancer won met haar reeks over Syrische kinderen de belangrijkste prijs van de fotojournalistiek. Met haar fotoreeks laat zij de situatie van de vluchtelingen in Turkije zien.

De in Nederland geboren fotografe maakte in Gaziantep in Turkije foto's van Syrische kindarbeiders. In Gaziantep proberen een half miljoen Syrische vluchtelingen een leven op te bouwen. Veel kinderen werken in textiel- en schoenenfabrieken om te helpen het gezin te onderhouden.

"Cigdem Yuksel maakt zichtbaar hoe heftig de situatie is. Het drukt consumenten met de neus op de feiten", zegt Fedde Schouten van de organisatie van de Zilveren Camera. "Wij kopen goedkope schoenen die deze kinderen onder slechte omstandigheden voor weinig loon maken."

'Ik had het dus totaal niet verwacht'

Aan de ene kant willen we opvang in de regio en hopen we dat het probleem opgelost wordt, terwijl we aan de andere kant niet zien dat opvang in de regio dit gevolg heeft

Fedde Schouten, Zilveren Camera

De afgelopen jaren heeft Yuksel zich intensief met de vluchtelingencrisis beziggehouden. Voor haar werk voor de Volkskrant reisde ze naar Italië, Griekenland en Turkije. De winnende serie maakte ze in mei.

Cigdem Yuksel is de tweede vrouw die de Zilveren Camera krijgt. In 2013 was fotografe Ilvy Njiokiktjien de eerste. Zij maakte de winnende foto tijdens de begrafenis van Nelson Mandela.

STER reclame