Demonstranten Roemenië geven niet op

De Roemeense premier Grindeanu trekt onder druk van de massale protesten een omstreden spoedmaatregel over corruptie in. Door de maatregel was corruptie waarmee minder dan 45.000 euro gemoeid is niet langer strafbaar. Grindeanu wil hiervoor nu mogelijk wel een wetsvoorstel aan het parlement voorleggen.   

De spoedmaatregel was afgelopen week door het kabinet goedgekeurd. Grindeanu wil morgen met zijn kabinet uitzoeken of dat zonder juridische gevolgen kan blijven. 

Deze week werd elke dag tegen het voorstel gedemonstreerd. Vandaag waren er in de hoofdstad Boekarest meer dan 100.000 mensen op de been en in heel Roemenië meer dan 300.000 mensen. Ook president Iohannes had zich achter de tegenstanders geschaard.    

Stem van de straat

Grindeanu zei daarover op een persconferentie dat hij "de stem van de straat heeft gehoord". Hij bezwoer dat hij geen verdeeldheid wil zaaien. "En het lijkt erop dat Roemenië op dit moment in tweeën is gebroken". 

De premier gaf de minister van Justitie de schuld. Volgens hem hebben de burgers de maatregel door gebrekkige communicatie verkeerd begrepen. 

Gevangenissen

Het is zeer de vraag of zijn besluit van vandaag zal leiden tot het einde van de protesten, omdat hij de strafbaarheid van corruptie nog steeds wil beperken. Volgens Grindeanu is dat nodig om de overvolle gevangenissen te ontlasten.  

Tientallen politici zouden van de maatregel profiteren. Onder andere Duitsland heeft gewaarschuwd dat de maatregel de positie van Roemenië in de EU en de NAVO zou ondergraven.  

STER reclame