NOS NieuwsAangepast

Der Spiegel laat Trump het Vrijheidsbeeld onthoofden met mes

Een agressieve Donald Trump die het Vrijheidsbeeld onthoofdt en een Vrijheidsbeeld waarvan de toorts niet meer brandt maar alleen een beetje rookt. Het zijn covers van de kwaliteitsbladen Der Spiegel en The New Yorker, die daarmee hun onvrede over de nieuwe Amerikaanse president Trump niet onder stoelen of banken steken.

"Dat is wat Trump doet met de democratie", zegt Edel Rodriquez, de maker van de tekening waarop Trump het Vrijheidsbeeld onthoofdt. Het was vandaag de voorpagina van het Duitse blad der Spiegel. "Het is een onthoofding van de democratie, een onthoofding van een heilig symbool", zegt hij tegen The Washington Post.

Racist

Rodriquez kwam zelf als Cubaanse politieke vluchteling naar de VS. "Ik herinner me hoe het voelt om als klein kind je land te moeten verlaten. Het raakt me erg dat kleine kinderen nu verhinderd worden om naar Amerika te komen."

De hoofdredacteur van Der Spiegel, Klaus Brinkbäumer, noemde Trump vandaag in een commentaar een racist en een pathologische leugenaar. "Met zijn regeringsstijl, zijn decreten, benoemingen en ontslagen drijft hij een wig tussen Washington en de rest van het land."

De Duitse FDP-politicus en vicepresident van het Europees Parlement Alexander Graf Lambsdorff heeft de cover van Der Spiegel "smakeloos" genoemd, maar op straat in Berlijn is niet iedereen het daarmee eens. "Ik vind het wel gedurfd. Goed om de discussie in gang te zetten", zegt iemand.

"Nee, de tekening met Trump is niet te hard", zegt een Oostenrijkse toeriste. "Dit is precies de mening die ik ook heb. Ik geloof dat de Amerikanen de verkeerde keuze hebben gemaakt."

"Die man is een idioot, hij is een beest", luidt de mening van een toerist uit Schotland. "Hij is een narcist, hij is alles wat er maar mis kan zijn met een mens."

Duitsers reageren op Trump-cover Der Spiegel

Licht uitdoen

Ook The New Yorker komt deze week met een anti-Trump-cover. 'Liberty's Flameout', luidt de kop bij de tekening, waarop de vlam van het Vrijheidsbeeld nog slechts een rookpluim is. Tekenaar John W. Tomac: "De Statue of Liberty en haar schijnende toorts was hét beeld dat nieuwe immigranten welkom heette. Nu lijkt het dat we het licht aan het uitdoen zijn."

"De cover is een antwoord op de eerste weken van de regering Trump, en in het bijzonder zijn executive order over immigratie", zegt de verantwoordelijke vormgever van The New Yorker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl