Wall Street, het financiële hart van de Verenigde Staten Alex Proimos / Wikimedia / Creative Commons

Minder strenge regels voor banken, beloofde Donald Trump tijdens zijn campagne. Die belofte lijkt de Amerikaanse president na te komen. Trump zal vandaag een decreet tekenen dat het ministerie van Financiën de opdracht geeft om een wet uit 2010 te herzien.

Het gaat om Dodd-Frank, een wet die werd ingevoerd als reactie op de kredietcrisis. De wet beperkt de mogelijkheden van banken om met eigen kapitaal te handelen, waardoor financiële markten te veel konden worden beïnvloed.

Ook zorgt Dodd-Frank voor scherper toezicht op banken die 'too big to fail' zijn. Dat zijn banken die zo groot zijn dat als ze omvallen, ze een risico vormen voor de hele financiële sector.

Het is nog niet duidelijk welke delen uit de duizenden pagina's tellende wet Trump precies wil schrappen. Voor grote aanpassingen is toestemming van het Congres nodig.

Basel 3

Tot nu waren de Amerikanen juist groot voorstander van strengere regels voor banken. Bij de onderhandelingen over nieuwe internationale bankenregels, genaamd Basel 3, vonden juist Europese landen dat de regels te ver gingen. Zo zouden Nederlandse banken tot twee keer zo veel kapitaal moeten aanhouden als in de oude regels.

Nu president Trump bankenregels wil versoepelen, is het erg onzeker of de Basel 3-regels zullen worden aangescherpt. Een Republikeins Congreslid drong er deze week al op aan dat Amerika stopt met onderhandelen totdat Trump ambtenaren heeft benoemd die het Amerikaanse belang centraal stellen.

STER reclame