NOS NieuwsAangepast

Aantal patiënten met kanker toegenomen

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar gestegen. Dat heeft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bekendgemaakt.

In 2016 kregen 108.400 Nederlanders de diagnose kanker, 2500 meer dan een jaar eerder. Net als in 2014 is huidkanker de meest voorkomende soort; 15.836 mensen kregen die vorm van kanker.

Andere vormen die ook steeds meer voorkomen, zijn onder meer longkanker bij vrouwen, slokdarmkanker bij mannen en zaadbalkanker bij jonge mannen.

Babyboom

De toename van het aantal kankerpatiënten heeft vooral te maken met leeftijd, zegt Valery Lemmens van het IKNL. "De babyboomgeneratie in Nederland heeft de leeftijd bereikt waarop de kans op kanker het grootst is."

Maar er zijn ook uitzonderingen, zoals huidkanker. Vooral een groeiend aantal jongere mensen krijgt die ziekte. "We hebben ons zon-gedrag de afgelopen decennia drastisch aangepast. We gaan op vakantie naar landen waar ons huidtype niet geschikt voor is en jongeren gaan massaal onder de zonnebank", zegt de onderzoeker.

Roken

Er zijn volgens Lemmens ook vormen van kanker die juist minder voorkomen. Een belangrijk voorbeeld is longkanker bij mannen. "Dit in tegenstelling tot longkanker bij vrouwen. Vrouwen zijn blijven roken, terwijl mannen daar vrij massaal mee zijn gestopt." Een andere kankersoort die minder vaak voorkomt, is maagkanker.

Lemmens zegt voorzichtig dat de overlevingskansen voor mensen met kanker toenemen. "Die gaan vooruit, maar met kleine stapjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl