Man met kapmes bij Louvre in Parijs neergeschoten
Bij het Louvre in Parijs is een man neergeschoten die een militair met een machete aanviel.
De man probeerde een ondergronds winkelcentrum binnen te dringen. Hij riep "Allahoe akbar", wat 'God is groot' betekent in het Arabisch, en haalde met zijn kapmes uit naar een militair, die lichtgewond raakte.
Vervolgens schoot een andere militair vijf keer op de man. Die raakte daarbij zwaargewond. Hij werd onder meer in zijn buik geraakt. Later vandaag werd duidelijk dat de dader de Egyptische nationaliteit heeft. De autoriteiten in Caïro hebben dat bevestigd.
Op Twitter is een foto opgedoken van de militairen die de man hebben overmeesterd.
Het hoofd van de politie in Parijs spreekt van een doelbewuste actie en een daad met een terroristische inslag. Hij gaat ervan uit dat de verdachte alleen handelde. Wel is een tweede man opgepakt, na verdacht gedrag.
Bomexperts hebben de rugzakken van de neergeschoten man doorzocht. Daarin zijn geen explosieven gevonden.
Vanaf de EU-top in Malta prees de Franse president Hollande de militairen die de verdachte man overmeesterden. Zij hebben moed en vastberadenheid laten zien, zei hij. Volgens Hollande hebben de militairen een terroristische daad voorkomen.
De omgeving van het winkelcentrum en het museum is afgezet na het incident. Ook werd een nabijgelegen metrostation afgesloten. Toeristen die in het museum waren tijdens het incident, melden dat ze uit veiligheidsoverwegingen werden opgesloten.
De Franse minister van Cultuur heeft laten weten dat het museum morgen weer opengaat.
Het incident gebeurde bij een winkelcentrum vlak naast het museum. Het Louvre is, met een kleine 9 miljoen bezoekers per jaar, het drukst bezochte museum ter wereld. In het complex hangt onder meer de Mona Lisa, het beroemde werk van Leonardo da Vinci.
Noodtoestand
In Frankrijk geldt al lange tijd de noodtoestand, waardoor militairen en de politie in een hoge staat van paraatheid zijn. Dagelijks lopen er duizenden militairen op straat in Parijs.
De noodtoestand werd ingevoerd na de aanslagen in Parijs in november 2015 en is sindsdien al enkele keren verlengd.