NOS

Het moet de grootste beursgang van een techbedrijf worden in jaren. Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat, zet z'n plannen voor een beursgang door. Het bedrijf wil binnenkort op de Amerikaanse beurs 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) ophalen.

Afgaande op de cijfers zou het bedrijf daarmee een beurswaarde krijgen van ruim 23 miljard euro, en dat voor een bedrijf dat verlies lijdt. In documenten over de beursgang doet Snap uit de doeken hoe het bedrijf er financieel voorstaat. Afgelopen jaar kwam het verlies uit op 477 miljoen euro.

Het bedrijf denkt snel te groeien door meer advertenties voor de app te verkopen. Afgelopen jaar werd er voor 375 miljoen euro aan advertenties verkocht. Dat is zeven keer zoveel als een jaar eerder.

Miljardair

Snapchat heeft wereldwijd 158 miljoen dagelijkse gebruikers. Vooral bij jongeren is de app populair. 

Het bedrijf achter de app ziet zichzelf als een camerabedrijf. Snap maakt ook brillen die foto's kunnen maken.

Evan Spiegel en Bobby Murphy, de oprichters van het bedrijf, hebben een deel van de aandelen in handen. Hun aandelen zijn straks, als de beursgang een succes wordt, meer dan 10 miljard euro waard.

Facebook

De afgelopen jaren gingen meerdere techbedrijven naar de beurs, waaronder Facebook en Twitter. Bij Facebook pakte die beursgang goed uit. De aandelen gingen in 2012 voor 38 dollar naar de beurs en zijn nu meer dan 130 dollar  waard.

Minder succesvol is de beursgang van Twitter. De waarde van de aandelen is sinds de beursgang in 2014 met een derde gekelderd.

STER reclame