Dat het introductiefilmpje over Nederland van Zondag met Lubach een megasucces was, is inmiddels wel bekend. Het succes is zelfs zo groot, dat andere Europese programmamakers niet achter willen blijven en hun land ook gaan presenteren aan president Trump.

Netherlands second? Niet volgens de Duitsers, Belgen, Denen en Portugezen

Zo heeft de Duitse komiek en tv-presentator Jan Böhmermann een Duitse variant op de 'Netherlands Second'-video gemaakt. Daarin introduceert hij zijn land aan president Trump en legt hij uit waarom Duitsland, na Amerika, op de tweede plaats moet komen.

Maar daar blijft het niet bij. Want Böhmermann roept programmamakers in alle Europese landen op een eigen variant van Lubachs filmpje te maken. Zodra die video's zijn gemaakt en uitgezonden, worden ze op een speciale website gezet: everysecondcounts.eu.

Böhmermann zegt dat er tot nu toe elf landen zijn die hun eigen video maken of al gemaakt hebben. Zoals bijvoorbeeld België. "Brussel is inderdaad een hel, zoals je de stad eerder al noemde, Trump. Maar de rest van ons land is geweldig", zeggen de Belgen in hun filmpje. "Behalve het Frans-sprekende gedeelte. Dat is net Mexico."

Ook wordt in het filmpje de band ABBA genoemd. "ABBA is de meest beroemde Belgische band ooit. Of nouja, ze zijn Zweeds. Maar volgens alternatieve feiten komen ze uit België. Ik zweer het."

En natuurlijk kan ook Zwitserland niet achterblijven, met daarin een kleine sneer naar Nederland. "Kijk naar die bergen. Die grote, dikke bergen. We zijn niet plat, zoals bijvoorbeeld Nederland. Zij zijn zo plat. Wat een ramp."

Ze zijn ook trots op hoe 'slecht ze hun vrouwen behandelen', grapt het land. "We lieten ze niet stemmen tot 1971."

En Trump vindt de Europese Unie niet leuk? Zwitserland ook niet. "Dat is waarom we de brexit hebben uitgevonden."

Ook de Deense programmamakers kunnen het niet laten uit te halen naar Nederland. "Vergeet Nederland. Het is daar een ramp. En Holland ook. Totale ramp."

De Denen bespreken een aantal voorbeelden van hun nationale trots. "Amerika heeft het Vrijheidsbeeld, wij hebben de Kleine Zeemeermin. Maar laat de naam je niet voor de gek houden, want de Kleine Zeemeermin is eigenlijk enorm."

"America first and The Netherlands second? Serieus? Hoe dat zo?", vragen ze zich in Portugal af. "Weg met die Nederlanders, ze zijn nog meer oranje dan jij." 

En niet onbelangrijk: Portugal is Europees kampioen voetbal en één van de oudste landen in de wereld. "Het is ongelooflijk hoe oud wij zijn. We zouden met je vrouw moeten uitgaan." 

Litouwen neemt genoegen met een derde plaats, achter de VS en Nederland. Belangrijk pluspunt dat het land heeft, is dat het in het centrum van Europa ligt. "All the others are losers." 

En Trump paaien doe je natuurlijk met één van zijn favoriete bezigheden. "Litouwen heeft het snelste internet in de wereld. Moet je je voorstellen hoe snel je dan kunt twitteren!" 

En dan nog de video waar het allemaal mee begonnen is:

STER reclame