NOS NieuwsAangepast

Duitse U-boot uit WOII gevonden bij de Azoren

  • Rebikoff-Niggeler Stichting
  • Rebikoff-Niggeler Stichting
  • Rebikoff-Niggeler Stichting

Wetenschappers hebben voor de Azoren het wrak van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het schip lag op een diepte van bijna 900 meter voor een van de vulkaaneilanden.

De boot, de U-581, werd in september al gevonden, maar de Duitse onderzoekers hebben tot vandaag gewacht met de bekendmaking ervan. Morgen is het 75 jaar geleden dat de kapitein het schip tot zinken bracht. Hij deed dat omdat de boot beschadigd raakte in een gevecht met de Britse torpedobootjager HMS Westcott.

Koudwaterkoraal

Toen de 46 bemanningsleden in het water lagen, lieten de Britten door een misverstand nog een waterbom ontploffen. Bij de explosie kwamen vier Duitse bemanningsleden om het leven. 41 overlevenden werden gevangen genomen door de Britten. Een laatste zwom ruim vijf uur naar de kust van een van de eilanden.

De onderzoekers Kirsten en Joachim Jakobsen vonden de U-581 met een duikboot die speciaal is gebouwd om op grote diepte dieren en planten onder water te filmen. Op de beelden die gemaakt zijn vanuit de duikboot is te zien dat er koudwaterkoraal groeit op het wrak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl