Budweiser
NOS NieuwsAangepast

Trump-aanhangers boycotten Budweiser-bier

Het Amerikaanse biermerk Budweiser veroorzaakt ongewild tweespalt in de Amerikaanse samenleving. De nieuwste reclame van het merk gaat over de ontstaansgeschiedenis van het concern: het is opgericht door een immigrant die niet bepaald welkom was in de VS. Trump-aanhangers roepen al op tot een boycot van het biermerk.

Een paar dagen nadat president Trump de grenzen sloot voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen, verscheen de nieuwe reclame van Budweiser op YouTube. Daarin zien we de Duitser Adolphus Busch die in 1857 naar Amerika trok.

Budweiser-reclame zorgt voor ophef

Als hij na wat tegenslag uiteindelijk voet aan de grond zet in Amerika, zitten ze daar niet echt op hem te wachten. "Zo te zien kom jij hier niet vandaan", "We willen je hier niet", "Ga terug naar huis", krijgt hij te horen. Maar Busch zet door en ontmoet een andere immigrant, Eberhard Anheuser. De rest is geschiedenis. Anheuser-Busch is nu onderdeel van de grootste bierbrouwerij ter wereld.

Statement

Maakt de bierbrouwer hier een politiek statement? "Nee", zegt marketingdirecteur Marcel Macondes in de LA Times. "Dit verhaal gaat over de geschiedenis van het bedrijf en de compromisloze passie voor het brouwen van bier. We hebben deze commercial bijna een jaar geleden bedacht."

De reclame is speciaal gemaakt voor de uitzendingen rondom de Superbowl komende maandag. De finale van het American Football-seizoen is één van de grootste en best bekeken wedstrijden van het jaar. En dus zijn ook de reclame-minuten rond de uitzending de duurste. Voor 30 seconden zendtijd wordt zo'n 5 miljoen dollar betaald.

De vraag is nu of er meer of minder Budweiser gedronken gaat worden. Voor veel bierdrinkers geldt 'Bud' als een van de nationale symbolen van Amerika. Trump-aanhangers hebben op Twitter al opgeroepen tot een boycot van Budweiser. Aan de andere kant: Trump-tegenstanders roepen juist op om met een Bud te proosten op deze, in hun ogen, anti-Trump-reclame.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl