Taxichauffeurs op Schiphol staken
NOS Nieuws

Taxironselaars naar de rechter, chauffeurs demonstreren op Schiphol

De zogeheten taxironselaars op Schiphol eisen in een kort geding dat hun werk niet verboden wordt. De ronselaars betalen niet voor het gebruik van de officiële taxistandplaats op Schiphol, maar pikken klanten op bij het plein voor Schiphol Plaza en nemen die mee naar hun taxi's in de parkeergarage.

Dat is nu nog toegestaan, maar met een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wilde de burgemeester van Haarlemmermeer de ronselaars verbieden. Door die APV zouden alleen nog officiële Schipholtaxi's op de luchthaven mogen komen. De ronselaars willen dus dat de rechter die APV tegenhoudt.

Wanneer de uitspraak komt is nog niet bekend. De ronselaars kunnen dus nog hun gang gaan, want de gemeente Haarlemmermeer wil de uitspraak van de rechter afwachten.

De taxichauffeurs die wel betalen voor de standplaats zijn ondertussen helemaal klaar met de ronselaars. Ze betalen 50 euro per maand voor toegang tot de standplaats plus 3 euro per klant.

Wij willen dat onze klanten hier veilig zijn, de marechaussee niet meer achter een paar snotapen hoeft aan te rennen en wij veilig ons werk kunnen doen.

Reza, taxichauffeur

Gisteravond demonstreerden de chauffeurs al voor een snel verbod en vanochtend staakten ze opnieuw. "Wij zijn het zat, dit is al drie jaar aan de gang", zegt taxichauffeur Reza. "Ronselaars mogen naar de rechter stappen. Maar wij vragen de gemeente om tot die zaak voorbij is met een noodverordening te komen tegen het ronselen. Ze vallen klanten agressief aan. Wij willen dat onze klanten hier veilig zijn, de marechaussee niet meer achter een paar snotapen hoeft aante rennen en wij veilig ons werk kunnen doen."

De emoties liepen hoog op bij de actie. De marechaussee greep in om de rust te bewaren. Door de staking stonden er op Schiphol lange rijen met reizigers die geen taxi konden krijgen. Rond 13.45 uur gingen de taxichauffeurs weer rijden.

Mishandeling en bedreiging

Vanwege het conflict rond de ronselaars zet Schiphol beveiliging in. Alleen al in januari kostte dat de luchthaven 740.000 euro, vertelde een vertegenwoordiger van Schiphol tijdens het kort geding. De beveiligers hebben inmiddels zo'n 50 keer aangifte gedaan wegens mishandeling, bedreiging of belediging door ronselaars. Door het taxigedoe wordt Schiphol door sommigen nu als een derdewereldvliegveld gezien, aldus de luchthaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl