Peter Bosz ziet wel hoe Roda en Neres eraan toe zijn

Peter Bosz op de persconferentie Pro Shots

De winterse transfergekte is voorbij. Ajax-coach Peter Bosz is er blij mee. "Er is eindelijk duidelijkheid". Ajax zag vooral spelers vertrekken, maar haalde er ook ééntje. Geen goedkope want er werd twaalf miljoen afgetikt voor de Braziliaan David Neres.

Opmerkelijk is dat Bosz de miljoenenaankoop nog nooit in levende lijve zag. "Ik heb uitgebreide scoutingsrapporten gelezen. Veel videobeelden gezien. Ik vertrouw op onze scouting. Ik heb ook simpelweg de tijd niet om naar Brazilië te reizen. Ik las dat hij wordt vergeleken met Neymar, maar aan die bespiegelingen doe ik niet mee. Dat vind ik een beetje raar."

Bosz kent miljoenenaankoop Neres alleen van de beelden

Neres zal zich half februari in Amsterdam melden. Bosz: "Hij speelt 11 februari zijn laatste wedstrijd op het jeugdkampioenschap van Zuid-Amerika in Ecuador. Dan komt hij naar Ajax. En pas dan kan ik werkelijk zien hoe fit hij is. We gaan het zien."

Tim Krul

Bosz zag ook keeper Tim Krul naar AZ vertrekken. Bosz kijkt met genoegen terug op de samenwerking met Krul. "Een hele positieve jongen. Hij heeft bij ons hard gewerkt om fit te worden. Hij kwam met de bedoeling om eerste keeper te worden, maar had pech dat zijn revalidatie langer duurde en dat Andre Onana het goed deed. Maar ook in Jong Ajax bleef Tim positief, hij is niet alleen een goede keeper, maar ook een geweldig mens."

Ajax treft komende zondag Roda JC. De kans bestaat dat die ploeg er nogal anders uitziet na het aantrekken van negen spelers in de winterstop. Ajax-coach Peter Bosz ziet het allemaal wel op zich af komen. "Ik hou me daar niet mee bezig. Ik wil wel weten hoe een ploeg speelt, wat dat betreft heeft Roda weinig geheimen voor ons."