Hitlers telefoon
NOS Nieuws

'Dodelijkste wapen van Hitler' geveild

Een Amerikaans veilinghuis brengt deze maand een unieke telefoon onder de hamer. Hij is bloedrood bakeliet, beschadigd door oorlogsgeweld en voorzien van een hakenkruis en de naam van de eigenaar: Adolf Hitler. Het gaat om het persoonlijke exemplaar van de Duitse dictator uit de Führerbunker.

"Dit was misschien wel zijn dodelijkste wapen", zegt de veilingmeester. "Hiermee gaf hij het bevel dat Stalingrad tegen elke kost behouden moest worden en lanceerde hij aanvallen met raketten op Groot-Brittannië. Hiermee zijn ontelbare onschuldigen vermoord en landen verwoest."

De telefoon werd begin mei 1945 geschonken aan een Britse verbindingsofficier die een bezoek bracht aan Berlijn. Ralph Rayner moest contact leggen met de Russen die de stad hadden veroverd en was waarschijnlijk de eerste westerse geallieerde in het regeringscentrum.

Hij zei de Russen dat hij liever de rode had, omdat het zijn lievelingskleur was. Daar konden de Sovjets wel om lachen.

Ralph Rayners zoon over de telefoon

Bij een rondleiding in de Führerbunker kreeg hij in eerste instantie de telefoon van Eva Braun aangeboden. "Hij zei de Russen dat hij liever de rode had, omdat het zijn lievelingskleur was. Daar konden de Sovjets wel om lachen", herinnert zijn zoon. Daarom kreeg hij de rode telefoon die naast het bed van Hitler stond. Na de oorlog verdween het stuk in het familiearchief, ook omdat Rayner vreesde dat hij wegens plunderen vervolgd kon worden.

De telefoon zal tussen de 185.000 en 277.000 euro opbrengen, schat de veilingmeester. "Hitlers voertuigen, kleren, servies en andere persoonlijke eigendommen worden vaker aangeboden. Deze kans krijg je maar een keer in je leven."

De koffer waarin de telefoon bewaard werd

Tegelijk met de telefoon wordt ook een porseleinen hondenbeeldje dat Rayner als oorlogsbuit meenam naar huis geveild (geschatte opbrengst: 27.000 euro). Het werk is waarschijnlijk door dwangarbeiders uit Dachau gemaakt voor Hitler.

De 82-jarige zoon van Rayner, die beide stukken verkoopt, hoopt dat een museum de stukken koopt. "Ze moeten niet weer verstopt worden. Ik wil dat de wereld hiermee wordt herinnerd aan de gruwelen van oorlog."

Het hondenbeeldjes, gemaakt door concentratiekampgevangenen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl