De Universiteit van Californië in Berkeley heeft een bezoek van de controversiële Breitbart-redacteur Milo Yiannopoulos afgezegd nadat er hevige protesten waren uitgebroken. De universiteit ging tijdelijk op slot toen de protesten gewelddadig werden en de politie ingreep om de honderden betogers te verspreiden. 

Yiannopoulos zou een toespraak geven op de universiteit, die geldt als een bolwerk van links Amerika. De redacteur is fervent Trump-supporter en staat erom bekend dat hij zijn extreem-rechtse meningen niet onder stoelen of banken steekt. Zo is hij meerdere malen verwijderd van Twitter om controversiële tweets tegen Black Lives Matter-activisten. Daarnaast spoort hij zijn volgers aan om te pesten. Zo werd hij in juli permanent verwijderd van de sociale media-site omdat hij een zwarte actrice had weggepest.

Ook probeert hij meer witte mannen op universiteiten te krijgen. Afgelopen week kondigde hij aan een studiegeldfonds te openen waar alleen witte mannen aanspraak op kunnen maken. "Als je vrouw bent of zwart bent, of een handicap hebt, krijg je gratis geld", zei hij. "Het is een feit dat jonge witte mannen achtergesteld worden als het om gratis onderwijs gaat."

Hevige protesten op UC Berkeley

Honderden mensen kwamen naar Berkeley om te demonstreren tegen zijn komst. Ze hielden borden omhoog met anti-Yiannopoulos-leuzen en riepen "het is oorlog". Een aantal betogers ging op de vuist met de politie. Er werden brandjes gesticht en er werd met stenen gegooid. Volgens omstanders zijn daardoor ruiten van de universiteit gesneuveld. 

Vrijheid van meningsuiting

Yiannopoulos zegt op Facebook dat hij "geëvacueerd moest worden van de universiteit". Hij zegt bang te zijn dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar is door de linkse betogers. "Ze zeggen dat ik een gevaar ben voor de veiligheid van studenten en zijn het niet eens met mijn standpunten. Daarom gaan ze over tot geweld."

President Trump schrijft op Twitter dat de Universiteit van Californië de vrijheid van meningsuiting beknot. Volgens hem wordt er op de universiteit geweld gebruikt tegen onschuldige mensen met een andere mening. Hij vraagt zich ook af of Berkeley nog wel gefinancierd moet worden door de federale overheid.

Vorige maand werd ook al een toespraak van de Breitbart-redacteur afgezegd door protesten op de Universiteit van Californië in Davis, een andere vestiging. Breitbart is ook bekend doordat de belangrijkste strategisch adviseur van president Trump, Steve Bannon, ervandaan komt. 

STER reclame