Geen parlementaire enquête naar invoering euro
De Tweede Kamer is niet voor een parlementaire enquête naar de invoering van de euro. Een meerderheid van VVD, PvdA, CDA en D66 wijst het gebruik van dit middel van de hand.
De Kamer debatteerde vandaag over een burgerinitiatief van onder anderen Thierry Baudet. Die pleit onder het trefwoord 'peuro' voor een onderzoek door de Kamer naar de besluitvorming rond de introductie van de euro.
Initiatiefnemer Baudet, die ook lijsttrekker is van Forum voor Democratie, noemde in de Kamer de gang van zaken die voorafging aan de invoering van de euro verbijsterend. Volgens hem is het opgeven van de gulden een van de grootste politieke kamikaze-acties uit de Nederlandse geschiedenis.
Lubbers, Kok en Zalm
Baudet en de andere ondertekenaars van het burgerinitiatief vinden dat invoering van de euro tot verlies van soevereiniteit heeft geleid en grote financiële en economische risico's heeft veroorzaakt, zonder dat er een kritisch debat over is geweest. Via een enquête zouden belangrijke beslissers uit de jaren negentig onder ede moeten worden gehoord.
Baudet noemde de namen van vroegere bewindslieden als Lubbers, Kok en Zalm. "Wisten ze van niets, waren ze ontstellend onnozel of hebben ze ons voorgelogen om het Europese project te dienen?", vroeg hij zich af.
Eurocrisis
SP, PVV, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en Bontes/Van Klaveren lieten zich lovend uit over het burgerinitiatief. Zij benadrukten onder meer dat veel mensen en landen nog steeds problemen ondervinden van de eurocrisis.
PVV-Kamerlid Van Dijck zei dat de euro alleen maar verliezers kent en SP-Kamerlid Merkies wil weten hoe er destijds met kritische adviezen van economen is omgegaan. Hij zet er ook vraagtekens bij hoe destijds de bevolking in de besluiten is "meegenomen".
Woordvoerster Schouten van de ChristenUnie voegde eraan toe dat het niet alleen gaat om waarheidsvinding. Volgens haar kan een enquête "ons er ook voor behoeden dat er niet meer over alternatieven kan worden nagedacht".
Genoeg bekend
Maar de meerderheid vindt een enquête dus niet nodig. Ook volgens VVD, PvdA, D66 en CDA moet er nog veel worden verbeterd, maar ze vinden het niet nodig om mensen die destijds bij de invoering betrokken waren onder ede te horen.
VVD-Kamerlid Harbers zei dat het meer moeite kost dan 25 jaar geleden werd gedacht om "de gezamenlijke munt echt in stabiel vaarwater te krijgen". Maar volgens hem zijn veel feiten over het ontstaan van de euro bekend.
PvdA-woordvoerder Nijboer zei dat er destijds wel degelijk veel debatten zijn geweest en dat er geen enquête voor nodig is om vast te stellen dat er tegenstanders waren van de euro. "De euro wordt nu als bron van alle kwaad en ellende in Europa neergezet, maar dat slaat nergens op."
Raad van State
Het CDA is kritisch over hoe de afgelopen tijd allerlei dingen zijn gelopen, en vindt bijvoorbeeld dat eurolanden beter aan de afspraken moeten worden gehouden. Kamerlid Omtzigt is niet voor een enquête, maar wil dat de Tweede Kamer de Raad van State vraagt in kaart te brengen hoe het nu verder moet met de euro.
D66-woordvoerder Koolmees uitte zich kritisch over het burgerinitiatief. Volgens hem gaat het de indieners om het kweken van achterdocht. "D66 laat het enquêterecht niet misbruiken voor een politiek showproces."
Risico's kun je wegen en je kunt maatregelen nemen.
Minister Dijsselbloem zei dat het kabinet zich destijds bewust is geweest van de risico's en dat er een levendig debat is geweest. "Dat economen hebben gewezen op de risico's wil niet zeggen dat je het besluit dan niet moet nemen; risico's kun je wegen en je kunt maatregelen nemen."
Ook hij vindt dat niet allerlei financiële problemen helemaal aan de euro moeten worden toegeschreven. Volgens Dijsselbloem is de financiële crisis gebruikt om "het bouwwerk van de monetaire unie te versterken".