Marine Le Pen EPA

De leider van het Front National, Marine Le Pen, zal de komende tijd veel minder salaris ontvangen van het Europees Parlement. Ze weigert een bedrag van bijna 300.000 euro terug te betalen, dat volgens het parlement onrechtmatig verkregen is. Daarom krijgt Le Pen voorlopig maar de helft van haar salaris en ook veel minder onkostenvergoedingen.

De zaak draait om een assistente van Le Pen. Die werd betaald door het Europees Parlement, terwijl ze daar zelden was. In de regels van het parlement staat dat een fractiemedewerker moet werken voor de Europese fractie, niet voor een ander deel van de partij. Op papier voldeed de medewerker van Le Pen aan die eis, maar in werkelijkheid werkte ze vooral in Parijs.

Le Pen maakt een grote kans om dit jaar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen te halen. Ze is al de tweede kandidaat die onder vuur ligt vanwege misbruik van overheidsgeld. De leider van het UMP, François Fillon, is verwikkeld in een affaire omdat hij zijn vrouw jarenlang ten onrechte salaris als politiek medewerker zou hebben laten opstrijken.  

Afrekening

Le Pen ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Volgens haar gaat het om een politieke afrekening. "Ik zou het geld alleen terugbetalen als ik het daadwerkelijk gekregen had. Maar mijn naam is niet François Fillon."

Toch gaat het haar nu veel geld kosten. Ze moet de helft van haar salaris inleveren (ongeveer 3000 euro per maand), haar dagvergoeding wordt met de helft gekort (zo’n 150 euro) en ook haar volledige maandelijkse onkostenvergoeding van ongeveer 4.000 euro wordt ingehouden.

De kans is groot dat de zaak volgende maand nog groter wordt. Het parlement eist ook tienduizenden euro's terug die Le Pen onrechtmatig zou hebben besteed aan haar beveiliging. Eind deze maand moet dat geld zijn terugbetaald, maar ook in deze zaak lijkt Le Pen dat niet van plan.   

STER reclame