Manneken Pis als Joeri Gagarin
NOS Nieuws

De kleren van Manneken Pis, nu in het museum

Normaal gesproken staat hij op zijn Brusselse straathoek naakt voor zich uit te plassen, maar af en toe draagt Manneken Pis nette kleren.

Al sinds de 18de eeuw krijgt bij speciale gelegenheden een passend pakje, met een gat erin om door te plassen. Zoals een astronautenkostuum om de verjaardag van de eerste ruimtevlucht van Joeri Gagarin te herdenken, een sporttenue voor de paralympics, of een Jean-Paul Gaultier-outfit voor de gay pride.

Zo'n dertig keer per jaar wordt Manneken Pis aangekleed. "De traditie gaat terug tot het begin van de achttiende eeuw", vertelt Sylvie Jacobs van de Musea van de Stad Brussel. "De dure kostuums van het stadsbestuur werden bij volksfeesten cadeau gedaan aan Manneken Pis. Het was een manier om het gewone volk aan de elite te binden."

Door de jaren heen heeft Manneken Pis 965 kostuums gedragen. 133 daarvan zijn te zien in een nieuw museum: de Garderobe van Manneken Pis. Het museum opent 4 februari zijn deuren in de buurt van het beeldje.

Ook voor de opening van zijn eigen kledingmuseum krijgt Manneken Pis een nieuw kostuum. Wat dat gaat worden, is nog geheim.

De garderobe van Manneken Pis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl