NOS NieuwsAangepast

Meer dode vogels door besmettelijke vogelziekte

In verschillende provincies zijn dode vogels gevonden die zijn gestorven door de besmettelijke vogelziekte 'het geel'. Het gaat vooral om duiven, zegt het Dutch Wildlife Health Centre. Ook vinkachtigen en roofvogels zijn er vatbaar voor.

De vogelziekte, die officieel 'trichomonas gallinae' heet, is opgedoken in Gelderland, Utrecht, Limburg en Noord-Brabant. Hoeveel vogels er precies zijn gestorven, is volgens een woordvoerder van het DWHC niet duidelijk. "Maar we krijgen wel veel meldingen. Daarnaast hebben we een aantal vogels opgestuurd gekregen en die hadden allemaal de ziekte."

'Het geel' wordt veroorzaakt door een parasiet die leidt tot infecties in de keelholte bij de vogels. Er vormt zich een geelkleurig abces in de keel, waarna de dieren stikken of verhongeren.

Voederplaatsen schoonhouden

Vogels kunnen de ziekte oplopen als hun immuunsysteem is verzwakt. "Dat gebeurt vooral in de winter", vertelt de woordvoerder. "En in de winter zie je duiven het meest, dus die worden nu ook het vaakst dood gevonden."

Besmetting vindt plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij voederplaatsen. "Het is daarom erg belangrijk dat mensen die vogels bijvoederen de voederplaats goed schoonhouden. Ook drinkbakjes moeten regelmatig uitgespoeld worden."

De ziekte is ongevaarlijk voor mensen en voor andere dieren, zoals honden en katten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl