Een adoptiekindje uit Haïti, net aangekomen in Nederland (2010)
NOS NieuwsAangepast

Kabinet stopt niet met adoptie buitenlandse kinderen

De adoptie van kinderen uit het buitenland wordt niet stopgezet, zoals onlangs in een door het kabinet gevraagd advies stond. Staatssecretaris Dijkhoff neemt wel maatregelen om de zorgvuldigheid en kwaliteit van de procedures te verbeteren.

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming stelde in november dat het belang van het kind altijd voorop moet staan, en dat het in het belang van het kind is om in de eigen cultuur op te groeien. De raad vond daarom dat er een stop moest komen op interlandelijke adoptie.

Dijkhoff neemt het advies niet over omdat een goed gereguleerde adoptie volgens hem kansen biedt aan kinderen, maar ook aan mensen met een kinderwens om die op legale wijze te vervullen.

Vergunningen

Wel vindt hij de Centrale autoriteit internationale kinderaangelegenheden zich meer moet gaan bemoeien met de contacten met de landen waar adoptiekinderen vandaan komen. Op die manier moet er beter zicht komen op de landen en de organisaties die zich met adoptie bezighouden.

Verder wil hij het aantal organisaties dat in Nederland bemiddelt bij adopties omlaag brengen. Dat zijn er nu vijf, maar Dijkhoff vindt dat hun vergunningen over een aantal jaar niet per definitie verlengd moeten worden.

Volgens het kabinet werden er in 2005 1200 buitenlandse adopties en in 2016 nog maar rond de tweehonderd. Het verwacht niet dat dit aantal weer omhoog gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl